Bästa tipsen för att lyckas med dina gröna växter
8 februari 2018
Saknar du gröna fingrar men vill ändå njuta en frodig oas i ditt hem? Hannah Laine som har det grönskande instagramkontot @hannah_lai omger sig med massor av vackra växter i sitt hem trots ogröna fingrar. Här delar hon med sig av sina bästa tips för hur du lyckas få växterna att leva och frodas, allt från lättskötta plantor till enkla skötselråd!
Hannahs bästa tips för ett grönskande hem
Hej Hannah!
Hur många olika sorters växter har du i ditt hem?
– Jag har omkring 30 olika växter i mitt hem. De flesta kan jag namnet på men några har jag fått av vänner och släktingar och de har jag ingen koll på mer än att jag tycker att de är fina.
Har du någon favorit bland alla dina växter?
– Det går i perioder vilka jag gillar bäst. Just nu skulle jag säga att jag är lite extra förtjust i mina Monsteras som kämpat sig igenom den här vintern och skjutit blad åt alla håll.
Vilken sort är mer svårskött respektive lättskött?
– Mina gröna fingrar är ganska värdelösa om jag ska vara ärlig. Jag har därför medvetet valt att ha växter hemma som är lättskötta och som klarar sig även om de blir bortglömda eller inte får ny jord och kruka på ett par år. De som är mest tacksamma att ha hand om hemma hos mig är mina elefantöron och skvättiväg. De klarar sig fint en vecka eller två utan vatten så länge de får stå i dagsljus men inte i direkt sol.
Hur får du dina elefantöra så stora och fina?
– Jag fick mina första skott av en kompis för ca 5 år sedan och har aldrig handlat ett elefantöra från en affär eller blomsterhandel. Skotten har överlevt och förökat sig och 5-6 stycken av mina största elefantöron har ett par år på nacken och är därav stora och fina. Ibland har alla blad ramlat av men de kommer alltid igen under sommaren. Jag tror att jag har en bra “moderplanta” från grunden som är av en gammal seg sort och som bor på ett äldreboende utanför Norrtälje.
Vad är bästa placeringen för de olika växterna? Mycket sol/lite sol för respektive sort?
– Mina palettblad gillar mycket sol och trivs bäst i mina fönster mellan oktober-april. Sedan får de flytta in en bit i rummet men fortfarande stå ljust. på så vis blir bladen väldigt fina och starka i färgen, på hösten och vintern bleknar de. Jag tar alltid nya skott på våren och planterar om palettbladen då de växer fort och är fina över sommaren och långt in på hösten. De flesta av mina växter gillar dagsljus så det är ju bra om man placerar sina växter där det finns fönster. I fönsterlösa rum har jag garderobsblommor eller så roterar jag runt olika växter och låter varje växt få stå två veckor i ett mörkt hörn och sedan byter jag ut den mot en annan. Då brukar de klara sig ganska bra. Mina kaktusar överlever överallt.
Hur ofta vattnar du? Växtnäring?
– Under sommarhalvåret kan jag behöva vattna varje eller varannan dag. Jag vattnar aldrig om det är blött i krukan utan låter det torka upp mellan varje vattning. Nu under vintern vattnar jag ca 1-2 gånger per vecka. Jag ger endast växtnäring på våren och då kanske 1 gång i månaden mellan februari och maj.
Vad använder du för typ av jord?
– Jag köper ekologisk jord avsedd för gröna växter på vanliga matbutiken. Mina elefantöron trivs bäst i såjord så dem planterar jag i det. Har jag bara ytterfoder lägger jag lecakulor i botten på krukan, har jag en innerkruka planterar jag bara med jord.
Köper du ofta nya växter eller är det mycket sticklingar från egna och vänners växter?
– Det här är det roligaste med växter tycker jag! Att få skott av kompisar och släktingar. Min finaste monstera fick jag av min chef då hon inte hade plats för den, mina elefantöron är från en barndomsvän från början och mina palettblad härstammar från ett skott jag fick av en 97-årig dam för ett par år sedan. Hon berättade att skottet härstammade från ett palettblad som var över 50 år gammal och som funnits i hennes hem lika lång tid. Sånt är fint att förvalta tycker jag! Någon gång om året köper jag en planta från affären och då handlar jag på den lokala handelsträdgården på ön där jag bor. Men helst tar jag sticklingar och skott från kompisar. Det är nog det bästa med ett växtintresse. Det saknar klassperspektiv och alla som är intresserade av trender eller att förnya sitt hem kan göra det på ett billigt och enkelt sätt utan att påverka miljön negativt. Det är ett inkluderande intresse som tilltalar mig väldigt mycket.
Vilka är dina bästa tips för att lyckas med sticklingar?
– Sätt dem i vatten och glöm bort dem en vecka. Om rötterna är långa när du ska plantera, klipp då av dem så att de är 2-3 cm max, då ruttnar de inte utan kan rota sig ordentligt i jorden. Elefantöron behöver inte rota sig utan kan planteras direkt i jord, de klarar allt. Vattna sparsamt i början, låt sticklingen stå ljust och vrid den mot solen ett par gånger i veckan. Plantera inte om den för tidigt utan låt den få det lite trångt. Jag läser även tips i olika växtgäris-forum på nätet, där lär jag mig jättemycket och personerna i dessa forum innehar en otrolig kompetens som de är generösa att dela med sig av.
Du har en härlig växt som klättrar längs en gren som hänger i kökstaket. Vilken sort är det och hur lång tid har det tagit för den att bli så stor?
– Det är en Silverranka (Scindapsus Pictus) och den köpte jag för cirka 1,5 år sedan och den har vuxit sig ett par meter sedan dess. Den fick först hänga ner från ett klädskåp i vår hall men fick sedan flytta till köket och där hänger den bra. Silverrankor är lättskötta och tacksamma. Jag har aldrig planterat om den men den verkar trivas ändå.
Vilka växter skulle du rekommendera om man saknar gröna fingrar?
– Om man som jag saknar gröna fingrar så skulle jag absolut rekommendera att köpa främst gröna växter. Elefantöra, skvättiväg, monstera, gullranka och yuccapalmer tycker jag är väldigt lättskötta. Svärmorstunga och garderobsblommor är också blommor som är lättskötta och som dessutom tål att stå i rum där det inte finns så mycket ljus. Sedan tycker jag att det är kul att testa runt och freestyla också. Ser du en fin växt hos en kompis eller på vårdcentralen så fråga om du får knipsa ett skott och testa om den tar sig. Gör den inte det, testa en annan!
Stort tack till Hannah som har delat med sig av både kunskap och bilder! Kika in på Hannahs konto @hannah_lai för mer inspirerande växtlighet. Och gillar du även Hannahs tapeter så hittar du dem i kollektion Signature.
//Malin
[email protected]