JUST NU! - 50% på alla tapetprover.

Behind the scenes Ekbacka – stylistens egna bilder

25 september 2019

Nu är det inte långt kvar tills Hanna Wendelbo släpper ytterligare en ljuvlig tapetkollektion, Ekbacka. I detta inlägg får vi följa med stylisten Cattis som tar oss igenom fotograferingen av kommande kollektionen Ekbacka.

Fotograferingen av Ekbacka

Några soliga dagar innan midsommar blev jag upphämtad vid Saltholmens båtterminal av Louise som driver vintagebutiken Fabriken i Majorna, Göteborg. Sedan ett par år tillbaka bor jag tillsammans med min familj på en bilfri ö i Skärgården, något som inte alltid är enkelt som stylist. Det blir mycket kånkande och bärande. Tillsammans åkte vi bort till Fabriken för att hämta upp möbler och rekvisita som jag valt ut att ha med i miljöbilderna till Hannas femte tapetkollektion tillsammans med Midbec – Ekbacka. Jag hade även burit med mig våran Thonétsoffa hemifrån, kan meddela att skåpbilen var fylld till bredden när vi kom fram till huset som skulle stå som kuliss till Ekbacka.


Vi fyllde snabbt upp vardagsrummet med allt härligt som skulle få en plats i Hannas berättelse om Ekbacka. Jag ville åt en bohemisk, hemtrevlig och avslappnad känsla, med en dragning åt den brittiska lite excentriska stilen. Och lite Frida Kahlo på det, något jag snappat upp då vi träffade Hanna första gången och fick se de första skisserna på kollektionen.


Små detaljer i trä, en vas med en form av ett snäckskal tillsammans med röd Rudbeckia som kommer ta upp tapeten så fint när den pryder väggarna på de färdiga bilderna. Kan lova att tapeten är något alldeles extra! Detaljer med inspiration hämtad från naturen är något jag tycker mig se lite överallt inom inredningsvärlden just nu, vilket känns både vackert och tidlöst.


Vad vore Ekbacka utan lövklädda ståtliga ekkvistar. Butiken Floramor och Krukatös med den kända pittoreska innergården mitt i centrala Göteborg stod för leveransen av all grönska till fotograferingen. Vad vore ett hem utan grönska – visst tillför det så mycket mer än man kan tro.  Ekkvistarna som floramor Jette hade plockat med sig från sin egen trädgård placerades i den stora ockrafärgade vasen. Den fick en given plats i den välkomnande trappan i hallen där solens skuggspel vandrade längs trappstegen just den dagen.


En annan referens jag tog med mig och som jag vet ligger Hanna varmt om hjärtat är Karin och Carl Larsson och deras ombonade, färgstarka dalahem i Sundborn. Ett par veckor tidigare hade jag besökt platsen och kände mig fullproppad med inspiration därifrån. I inredningsvärlden tycker jag mig se en längtan efter det jag såg i Carl Larsson-gården  – omättade kulörer, mönster, spontanitet och en lekfullhet. Inte så tillrättalagt, utan ett hem där livet får ta plats.


Precis som ett hem med en omtanke om naturen, återbruk och att hitta saker och möbler second hand istället för att köpa nytt i första hand. En “trend” som jag hoppas och tror är här för att stanna. Allt detta hade jag i åtanke till stylingen av Ekbacka, och där passade just Fabriken in så bra med alla sina skatter av saker som alla berättar en historia.


Sen tycker jag det är roligt att låta betraktaren själv få skapa en berättelse i sitt huvud med mina bilder, att låta fantasin flöda fritt.


Vi prickade in några riktigt varma dagar i juni, en förväntan inför sommaren låg i luften och solen letade sig in genom de spröjsade fönstren och glasdörrarna. Men i mina tankar var det en klar och fin höstdag, där det vädrades lite här och var i huset för att släppa in den höga och friska luften.


Givetvis skulle det finnas med små vaser med ekollon. Oktober är faktiskt den bästa månaden att plocka in ekollon för att gro i en vas hemma. Har hösten varit mild brukar det till och med gå bra att plocka med sig ekollon en bit in i november. Det går till exempel att fynda små medicinflaskor på loppis eller att använda en äggkopp eller ett shotglas för att gro ett ekollon i. Väldigt dekorativt att gruppera och ha stående i ett fönster eller att skapa stilleben med.


När jag tänker på Hanna är bland det första jag tänker på blommor. Ni som känner henne väl vet precis vad jag menar, ni andra kan kika in på hennes Instagramkonto så förstår ni. Hon har inspirerat mig till att börja så mina egna sommarblommor här hemma, något jag haft så mycket glädje av den här sommaren då jag plockat in bukett efter bukett av både aster, rosenskära och blomstermorot. I Ekbacka står det små inplockade buketter från trädgården lite här och var, som en liten hyllning till blomsterdrottningen Hanna.


Precis som i tidigare kollektioner har Tove stått bakom kameran och fotat miljöbilderna till Ekbacka. Den här gången hade vi även sällskap av en liten person som fortfarande växer i hennes mage. I skrivande stund är det bara någon månad kvar tills bebisen kommer till världen och som vi väntar med spänning!


Ekbacka är en harmonisk plats där färgskalan är varm och omfamnande. Känslan när Hannas tapeter skapar bakgrunden till den värld jag försöker bygga fram är lika speciell varje gång. Även om det är svårt att föreställa sig slutresultatet under processens gång så blir det alltid en wow-känsla när tapeterna väl kommer på plats i bilderna. Cirkeln är sluten.

//Cattis, stylist


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes