Belysning som sätter stämningen – Del 2

4 maj 2018

I förra inlägget konstaterade vi att belysningen är viktigare än man kan tro när det kommer till inredning. Numera vågar vi ta ut svängarna lite mer när vi väljer lampor till våra hem och kanske de till och med säger något om vår personlighet. I det här inlägget visar Cattis några exempel utifrån sitt eget hem och berättar hur du kan tänka kring belysningen i respektive rum.

belysning som sätter stämningen taklampa midbec tapeter

Belysning rum för rum

Många av de lampor vi har hemma har vi fyndat på loppisar och i antikaffärer. Jag tycker det känns lite roligare just för att det är lampor som inte alla andra har. Här är exempel på olika typer av belysning som sätter stämningen hemma hos oss i vårt vardagsrum, barnens rum, köket och i sovrummet.

Vardagsrummet

Vardagsrummet är ett rum som vi tillbringar mycket tid i och kanske använder på lite olika sätt. Men framför allt är det ett rum vi gärna återhämtar oss i och då är stämningsbelysningen väldigt viktigt.

Ett vardagsrum sägs behöva minst fem ljuspunkter. Har du något i vardagsrummet som du vill framhäva, exempelvis en tavla eller ett vackert vitrinskåp? Då är det ett bra ställe att placera en lampa just vid det föremålet. Textillampor finns det gått om på loppisar och är relativt lätta att fynda. Jag upplever att de ger ett lite mjukare ljus och fungerar utmärkt som till exempel en läslampa vid en fåtölj.

belysning som sätter stämningen vardagsrum midbec tapeter

En fin taklampa sätter karaktären i vardagsrummet, men det är de små lamporna som sätter stämningen. Många gånger sprider de mindre lamporna ett jämnare och behagligare ljus.

belysning som sätter stämningen bordslampa midbec tapeter

Placera gärna ut lamporna i rummet i varierande höjd. På så sätt blir ljuset mer intressant. Lys gärna upp ett mörkt hörn, en bokhylla eller ett fönster. Tänkt utifrån hur du brukar använda rummet och vad du tycker om att göra där inne när du planerar belysningen i ditt vardagsrum.

belysning som sätter stämningen fönsterlampa midbec tapeter

Barnrummet

Barnrummet är det rum som är roligast att inreda när det kommer till belysning tycker jag. Här känns allt lekfullt, likaså utbudet av barnlampor som finns i dag.

Min dotter älskar sin sänghimmel som vi har valt att dekorera med en ljusslinga från Watt & Veke. Knyt fast ljusslingan i olika höjder i knytbanden som håller upp sänghimlen. På så vis får ditt barn en fin stjärnhimmel som är mysig att ligga och titta upp i om kvällarna.

belysning som sätter stämningen ljusslinga midbec tapeter

Tänk på att placera ut lampor i en höjd som passar ditt barn. Vi vuxna är oftast vana vid att placera lampor högt upp i ett rum i vanliga fall. I dag finns det många stämningsfulla och lekfulla barnlampor i form av olika djur eller andra sagoväsen.

belysning som sätter stämningen barnrum midbec tapeter

För de lite äldre barnen kan jag tipsa om att våga välja en annan skrivbordslampa än den vi är vana vid att se. I vår 11-årings rum har vi istället valt en loppisfyndad så kallad dragspelslampa som ger ifrån sig ett mysigt varmt sken. En färgad textilskärm sprider förstås färgat ljus, så vill du ha ofärgat ljus så är det bra att tänka på att välja en skärm med vit insida.

belysning som sätter stämningen skrivbordslampa midbec tapeter

Köket

Köket är för många hemmets hjärta och kanske det rum som det är lättast att glömma bort belysningen i när vi inreder.

Istället för överskåp har vi valt att ha öppna hyllplan för att få en luftigare känsla i köket. Problemet med att inte ha överskåp är att det blir lite svårare med belysningen, då det oftast går lättare att montera en lampa i just överskåpet över diskbänken. Istället har vi valt att hänga nakna glödlampor från taket över disk och arbetsbänk i vårt kök. I dag finns det många fina varianter av olika nakna glödlampor ute i handeln.

belysning som sätter stämningen kök midbec tapeter

belysning som sätter stämningen glödlampa midbec tapeter

För dig som önskar hänga en taklampa över köksbordet, tänk på att gärna hänga den lite lägre över bordet. På så sätt blir ljuset lite mer dämpat och koncentrerat över just den platsen, om det exempelvis är just läsljus du vill ha när du läser morgontidningen. Önskar du ett mer allmänljus kan det vara bra att istället välja en höj och sänkbar taklampa.

belysning som sätter stämningen kökslampa midbec tapeter

Sovrummet

I sovrummet är det viktigt med en mysig och rofylld belysning. Precis som i vardagsrummet fungerar taklampan kanske mer som en fin inredningsdetalj, även om det går att välja en lampa med ett mjukare intryck. Oftast ger några fler smålampor det allmänljus du behöver i ditt sovrum.

belysning som sätter stämningen sänglampa midbec tapeter

En bra väggfast läslampa är a och o. Den får gärna vara riktbar och gå att justera både uppåt och nedåt. En bordslampa med en textilskärm fungerar utmärkt som stämningsbelysning i ett sovrum. Placera den i ett fönster eller på nattduksbordet. Tänk på att ljusa gardiner sprider dagsljuset i ett rum, så välj gärna en med mörkare ton till sovrummet.

belysning som sätter stämningen naturligt ljus midbec tapeter

Belysning och lampor i all ära, men i slutändan är det naturliga ljuset det viktigaste och finaste av dem alla. Särskilt den här tiden på året, när vårljuset sprider sitt efterlängtade varma sken!

// Cattis


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes