JUST NU! - 50% på alla tapetprover.

Belysning som sätter stämningen

26 april 2018

I detta och nästa blogginlägg gästar Cattis och Tove i ämnet belysning. Hur ska man egentligen tänka med belysningen i ett rum och vilka lampor passar i till exempel ett kök? Rätt lampa på rätt plats, så att säga.

Inspireras av belysning

Det är lätt att glömma bort belysningen när det kommer till inredning, men det är faktiskt viktigare än man kan tro. Mycket handlar om vad du vill skapa för stämning i ett rum, så kallad stämningsbelysning. Det kanske inte är så ofta som vi vill ha just den där starka taklampan tänd mitt i rummet. För att inte tala om lysrörsbelysning som känns helt ute just nu, tack och lov. I det här inlägget besöker vi några butiker i centrala Göteborg för att titta närmare på olika former av lampor och hur man kan placera dem.

inspireras av belysning taklampa mässing midbec tapeter

Ljusslingor utomhus

Nu när sommaren står inför dörren är vi många som längtar efter att få sitta utomhus en ljummen sommarkväll, gärna in på småtimmarna. På en charmig innergård hittade vi de här ljusslingorna uppsatta i ett träd. En enkel och fin idé som du lätt kan göra hemma på altanen eller balkongen. Eller varför inte i ett äppelträd i trädgården om du har den möjligheten.

Inspireras av belysning ljusslinga midbec tapeter

Industrialiserade vägglampor

En trend som vi har sett mycket av den senaste tiden är vägglampor, gärna med en industriell känsla över sig. Den här typen av lampor har många användningsområden och gör sig bra både över matbordet, köksbänken eller bakom soffan i tv-rummet. Att använda sig av punktbelysning har blivit mer och mer populärt de senaste åren. Istället för en traditionell taklampa som enda ljuskälla använder du dig av flera små ljuskällor i ett rum.

inspireras-av-belysning-vägglampa-svart-midbec-tapeter-1

inspireras-av-belysning-vägglampa-industri-svart-vit-midbec-tapeter

Taklampor från Asien

En annan trend vi har sett mycket av är taklampor inspirerade av Asien. Lamporna känns mer som stora ljuslyktor och får gärna vara gjorda av rispapper eller skirt bomullstyg. Just dessa ger en lugn, svävande känsla och gör sig bra i ett sovrum eller vardagsrum.

inspireras av belysning taklampa papper midbec tapeter

inspireras av belysning taklampa tyg midbec tapeter

Nakna glödlampor

Ljuskällor i form av en naken glödlampa har blivit omåttligt populärt som punktbelysning i ett hem. Ett användningsområde kan vara att hänga ett par över köksbänken, istället för den där lysrörslampan som många av oss är uppvuxna med. Ett tips är att installera en dimmer så det går att ändra ljusinställning utefter behov. Tänk på att alla ledlampor inte är dimbara, så det kan vara bra att ta reda på det innan.

inspireras av belysning glödlampa midbec tapeter

Bordslampor med en twist

Bordslampor finns numera i många lekfulla utföranden, till skillnad mot den traditionella bordslampan med en enkel lampskärm. De passar bra att placera ut i vilket rum som helst, vare sig det är i ett fönster, en bokhylla eller på ett sideboard. Numera kan vi även se att de börjar röra sig in mot köket och placeras på exempelvis ett hyllplan tillsammans med kaffekoppar och annat porslin, eller på köksbänken som en vacker detalj.

inspireras av belysning bordslampa midbec tapeter

inspireras av belysning bordslampa glas midbec tapeter

I en av butikerna vi besökte såg vi den här fina lampan i form av en måne. Perfekt för att skapa en mysig och rofylld stämning i ett sovrum eller barnrum.

inspireras av belysning bordslampa måne midbec tapeter

Och visst är det så att en lampa kan sätta stämningen helt och hållet i ett rum. Det är så roligt att se att vi numera vågar ta ut svängarna när vi väljer våra lampor, att de gärna får ta plats och ha en speciell karaktär. Kanske de till och med säger en del om vår personlighet och vem vi är.

inspireras av belysning taklampa midbec tapeter

Vi besökte butikerna Rum 21, Vallgatan 12 och Artilleriet som alla tre ligger i centrala Göteborg. Ett tips till dig som bor eller besöker Göteborg och vill hitta fin och rolig belysning!

I nästa inlägg kommer vi att tipsa om lampor som passar i respektive rum och ge exempel utifrån våra egna hem.

// Cattis och Tove

 


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom