hur matcha tapet. Lantligt rum i grönt

Följ med bakom stylingen av bilderna i Lyckebo

28 mars 2019

Du har tidigare fått följa med bakom designprocessen och vid fotograferingen av Lyckebo designad av Hanna Wendelbo. I detta inlägg berättar stylisten Cattis om hur det gick till när hon stylade de magiskt fina bilderna till kollektionen, det sista steget för att skapa en komplett tapetkollektion.

bilderna i lyckebo clover poppy midbec tapeter

Att skapa en känsla av Lyckebo

En höstdag i slutet av september mötte jag upp fotografen Tove utanför Botaniska Trädgården i Göteborg. Med sin omväxlande natur och spännande trädgårdar hoppades vi hitta den magiska, trolska plats som Hanna hade berättat om ett par veckor tidigare; Lyckebo, den imaginära plats som inspirerat henne till 6 nya fantastiska mönster.

bilderna i lyckebo skog midbec tapeter

Klöver spelar en central roll I denna saga. Bland treklöver gömmer sig ett och annat fyrklöver, det gäller bara att leta tillräckligt noga. Visst går det att applicera till så mycket i livet. Jag drog på mig min bröllopsklänning som jag inte haft på mig sedan min bröllopsdag sju år tidigare. Den mossbeklädda klöverängen kändes kall och fuktig mot mina bara fötter, men samtidigt befriande, mjuk och skön.

bilderna i lyckebo klöver midbec tapeter

Lyckebo får mig att känna en värme och trygghet. Kanske är det den hemlighetsfulla skogen som får mitt dalahjärta att slå dubbelslag. Jag minns själv alla de gånger jag sökt mig till skogens lugna glänta för att finna ro. Precis som i Apelviken har mitt landskap Dalarna smugit sig in här och var i bilderna. Lyckebo är ju som en förlängning av Apelviken, en syster, där mönstren och kulörerna går att kombinera tillsammans. Några andra ledord har varit John Bauer, hantverk och fantasifullhet.

bilderna-i-lyckebo-gren-midbec-tapeter

Välkommen till lyckans bo. Tapeten Sarah omfamnar en i hallen, minst sagt. Det hade egentligen räckt med henne, utan några andra krusiduller.

bilderna i lyckebo sarah midbec tapeter

Tapeten Clover är som en hel klöveräng i sig. En fantastisk bakgrund till både John Bauer-tavlan och överdelen till min mammas Orsa-dräkt, folkdräkten från Orsa där jag är född och uppvuxen. Jag hade dem i åtanke redan under vårt första möte om Lyckebo, att de skulle få spela en central roll i denna saga. Tapeten Poppy i rummet intill känns mjuk och feminin, som en blomsterklädd fasad i den där skogsgläntan som Hanna beskrivit för oss. Kanske är det hon på tavlan som har huvudrollen, som dansar likt ett väsen över de mjuka trägolven.

bilderna i lyckebo clover poppy midbec tapeter

Lägenheten som vi har fotat i tillhör @hosmajorskan och jag tycker den känns precis så där hemtrevlig som jag tänker mig ett lyckans bo. Den överdimensionerade rislampan känns både modern och sagolik på samma gång. Tapeten Othilia med sina lekfulla blommor sätter stämningen i rummet, berättar om en värld som inte behöver vara så tillrättalagd. Mönstret på de blommiga kuddarna är designade av Gunilla Lagerhem Ullberg som gick bort i cancer för tre år sedan. Även hon hade ett speciellt kärleksförhållande till blommor. Under sina resor ute i världen samlade hon blommor som hon tog med sig hem och pressade och torkade. Resultatet blev en rad fantastiska kalejdoskopliknande mönster som finns samlade i kollektionen Herbarium. Jag tycker mig se många likheter mellan Gunilla och Hanna, både i deras konstnärskap och kärleken till blommor.

bilderna i lyckebo othilia vardagsrum midbec tapeter

I det lilla köket fick tapeten Solvej flytta in. Här ville jag låta de naturliga materialen och tonerna styra och skapa en lugn plats att sitta ner vid. Halsklädet från Orsa-dräkten fick åka av i kaffepausen, lite samma känsla som att lätta på slipsknuten tänker jag.

bilderna i lyckebo solvej midbec tapeter

Mirabelle är ett mönster som jag älskar. Hon påminner mig om en kurbitsmålning vi hade uppmålad på en vägg i mitt barndomshem. Vi lät den korallröda varma kulören ta upp skåpluckorna för att förstärka känslan av sagan. Inte många som skulle våga den färgen på köksinredningen kanske, men jag tycker den är så härlig! Och jag tycker om det oväntade, som att låta en vit duva få agera lampa över köksbänken.

bilderna i lyckebo kök midbec tapeter

Precis som i Apelviken tog jag hjälp av mina vänner Floramor och Krukatös med blommorna till bilderna i Lyckebo. Vi önskade en känsla av krispighet och tidig vår. Den tid då vårlökar börjar titta upp ur jorden och solens strålar känns varma mot ansiktet. Buketterna är enkla och inte på något sätt överdådiga.

bilderna i lyckebo blommor midbec tapeter

bilderna i lyckebo bukett midbec tapeter

bilderna i lyckebo poppy midbec tapeter

Efter att ha vandrat barfota i skogsgläntan åkte bröllopsklänningen upp på en krok med min favoritnyans av Clover som bakgrund. Kroken köpte jag faktiskt under vår bröllopsresa till London, en tidig morgon på Portobello Market. Ett utrivet blad ur boken Tomtebobarnen av Elsa Beskow fick vara med på ett hörn. Illustrationerna känns så tidlösa. I sagan får man följa barnens äventyr och sysslor i skogen under de olika årstiderna. Jag tycker den passar så fint in i Lyckebo. Hanna brinner för just blommor i säsong.

bilderna i lyckebo rum midbec tapeter

Underbara Mirabelle i dova toner av brunt och grönt. Jag ville kombinera henne med brända toner av terrakotta i ett sovrum som känns både sagolikt och modernt på samma gång.

bilderna i lyckebo mirabelle sovrum midbec tapeter

Innan fotograferingen hade Hanna önskat en bild av just Mirabelle i denna färgställning, med skira gardiner i rörelse intill ett öppet fönster. Gardinerna skulle lika gärna kunna vara ett väsen, iklädd bröllopsklänningen. Åtminstone i mitt huvud.

bilderna i lyckebo mirabelle midbec tapeter

Jag har sagt det så många gånger förut, men det är en fröjd att få kliva in i varje ny mönstervärld som Hanna skapar. Att få göra miljöer och bygga vidare på historierna hon berättar med sina mönster.

bilderna i lyckebo natur midbec tapeter

bilderna i lyckebo torkade blommor midbec tapeter

Innan vi lämnar det här lyckans bo slår vi oss ner på en kopp te omgivna av tapeten Sarah i ljus färgställning och berättar vår egen saga.

bilderna i lyckebo sarah ljus midbec tapeter

Kanske beger vi oss ut i skogen efteråt. Tillbaka mot klöverängen, om vi letar riktigt noga ska vi nog hitta ett och annat fyrklöver.

//Cattis, stylist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom