Följ med bakom stylingen av Morgongåva

23 mars 2018

I veckans blogginlägg gästbloggar stylisten Catarina Skoglund om hur det gick till när hon stylade de vackra bilderna till nya kollektionen Morgongåva! I detta inlägg får du ta del av Catarinas tankar bakom stylingen och en inblick i hur hon arbetade för att fånga rätt känsla i Morgongåvas stämningsfulla bilder.

Morgongåva_stylingen_maj_-midbec_tapeter

Tankar bakom stylingen av Morgongåva

Det var en solig förmiddag i slutet av förra sommaren hemma hos tapetdesignern själv, Hanna Wendelbo, som jag fick se de första tapetskisserna till Morgongåva. Grönska, en blomsteräng och känslan av svensk försommar var några av ledorden. Efter en runda i Hannas trädgård förstod jag hur mycket den betyder för henne, alla dessa blommor som en gång såtts ner som ett frö i jorden med varsam hand av henne själv. När jag kom hem efter vårt möte började jag tänka på ljuset och dofterna den tiden på året då växtligheten kommer igång och koltrasten sjunger in våren.

Morgongåva_stylingen_stella_blå_midbec_tapeter

En ny gåva varje morgon att vakna till. Något som slog mig var enkelheten. Här är det inte prylar och överdåd som tar plats, utan det enkla livet en sommardag på landet, vid havet. Jag ville ta in naturen och jordnära bruna toner i sovrummet. En gammal avskavd skolbänk fick agera nattduksbord och i bakgrunden ser ni tapeten Stella med sina små stjärnor.

Morgongåva_stylingen_stella_august_midbec_tapeter

Hallen ville jag skulle kännas varm och välkomnande. När jag såg tapeten August för första gången visste jag direkt att det var i ett trapphus som den skulle slingra sig upp igenom. De bruna mjuka tonerna från August ville jag fånga upp med stråväskor och stråhattar, just för att de känns så mycket lantlig sommar för mig. Tapeten Stella i den gröna nyansen gör sig så fint tillsammans med August, för visst kan man ha två olika tapeter i en hall!

Morgongåva_stylingen_julia_midbec_tapeter

Att vakna på morgonen en försommardag, gå barfota över solvarma brädgolv in i köket och brygga dagens första kopp kaffe. Det här köket tillhör mina vänner och det är ett av de finaste kök jag vet. Orört, enkelt och så mycket äkthet. Här skulle Julia få pryda väggarna och rama in de vackra spegeldörrarna med sina ängsblommor.

Morgongåva_stylingen_junis_midbec_tapeter

Frukosten skulle sedan intas med Junis på väggarna, med ansiktet vänd mot den bländande morgonsolen. Här ville jag plocka in gröna och vita toner med lite mässing för att plocka fram den lilla guldprick som pryder Junis, även om den inte syns på de här små bilderna.

Morgongåva_stylingen_julia_midbec_tapeter

För mig är Morgongåva som en berättelse i mitt huvud och jag har tänkt en röd tråd genom hela stylingen. Här är exempelvis stråhatten den röda tråden, som får följa med från sovrummet, hängas på en krok i hallen för att sedan tas med ut i trädgården.

Morgongåva_stylingen_sture_midbec_tapeter

Huvudpersonen i Morgongåva är konstnärinna, precis som Hanna. Om dagarna går hon ner till sin ateljé där hon sitter och skissar till ljudet av måsar och havet som kluckar mot klipporna när båtar åker förbi utanför de små spröjsade fönstren. Under en av mina morgonpromenader gick jag förbi den lilla stugan som utgör hembygdsföreningen på ön där jag bor. Den ligger precis intill havskanten och i mitt huvud såg jag framför mig Hannas ateljé. Havet fick mig att tänka på randiga tapeter, som klassiska Sture.

Morgongåva_stylingen_stella_midbec_tapeter

I de små spröjsade fönstren i ateljén står små glasvaser med skira blommor och inplockade kvistar, precis så som Hanna själv tycker om.

Morgongåva_stylingen_skiss_midbec_tapeter

Till min styling av Morgongåva fick jag låna Hannas originalskisser, vilket förstärkte hela känslan av henne och fick det hela att kännas mer personligt. Tänk vilket hantverk tapeter faktiskt är!

Morgongåva_stylingen_maj_midbec_tapeter

I hembygdsföreningens lilla stugan, som storleksmässigt är likt en sjöbod, lånade jag rekvisita. Föremål som en gång i tiden stått i någons hem ute på ön. Ringklockan gissar jag kommer från skolan, ja jag kan se hur det ringdes i den då barnens rast var slut. I efterhand har jag fått veta att Hanna ville att mönstret i tapeten Maj skulle påminna om en gammal informativ skolplansch. Maj med mörk botten ville jag mjuka upp med varma träslag, likt de guloreanga blommorna i mönstret. De gröna bladen och den röda rosenskäran och vallmon går i samma toner som den lilla trähyllan. En oljelampa i blått fick fånga upp blåklinten, en av mina egna favoritblommor.

Morgongåva_stylingen_maj_midbec_tapeter

Här ser ni Maj med ljus botten. Känner ni skillnaden? Den pastellfärgade kakelugnen ger den där skira lugna känslan. Som kontrast ville jag att de röda blommorna skulle poppa upp och ta plats. Min tanke var att det är här man vill sätta sig ner och vila en stund på eftermiddagen efter en lång dag i ateljén.

Morgongåva_stylingen_vera_midbec_tapeter

Kanske kliar det i fingrarna och en idé tar form senare på kvällen. Då är det vid den här arbetsplatsen, framför fönstret hemma i huset som idén får hamna på papper. Den grönskande tapeten Vera talar för sig själv och behövde få ta sin plats. Åter igen ville jag plocka lite bruna toner från naturen.

Morgongåva_stylingen_blommor_midbec_tapeter

Doften av hav, sommar, sol och grönskande blommor. Vilken gåva att få vakna till varje morgon – Morgongåva.

// Catarina, stylist

Foton i inlägget: Tove Mattsson


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes