Förnya med färg som matchar tapeten

5 april 2022

Ibland vill man förnya hemmet utan att det ska bli ett för stort projekt. Kanske trivs man men skulle vilja göra något litet bara för att ge hemmet nytt liv. Då kan man plocka upp färgerna som redan finns och börja måla! Det räcker ofta att byta ut kuddarna eller möblera om för en lagom stor effekt men ett annat sätt är att måla detaljerna i rummet, gärna i en färg som redan finns i närheten på till exempel textilier eller i tapeten.

matcha färg med barntapet

Matcha tapet och färg

Vi har samlat några tips för vad du kan måla om och tagit fram tre förslag på färger som passar med några av våra tapeter. Om du har någon av dessa hemma kan du skriva ut bilderna direkt och använda som guidning hos färghandeln. Glöm bara inte att alltid provmåla först. OBS! Vi vill förtydliga att detta enbart är ur en inspirationsvinkel och för att få hjälp med rätt färg till tapet behöver du kontakta Midbecs återförsäljare. Midbec Tapeter har inga NCS-koder i sina tapeter.

Henni

Tapeten Henni, som Lina Schnaufer har tagit fram, är en underbar tapet i försiktigt färgsprakande toner. Här har vi valt att lyfta den kalla gröna som finns i basen, den ljusare rosa ur blommorna och den milda grågula färgen som återfinns i mitten av dem. Den fjärde nyansen är en ljusare grön som går att hitta i bladen. Var och en av de här tonerna skulle göra sig väl på till exempel ett nattduksbord eller på en fotoram.
Hitta rätt färg med tapeten Henni från Midbec Tapeter

Pirum

Den lite mer djärva tapeten Pirum, som är designad av Hanna Wendelbo, är en oerhört levande tapet med mustiga toner. Ur Pirum tog vi vara på den milda orangea färgen från päronen, den blåsvarta bakgrunden och den ljust grågröna färgen från bladen. De skulle alla passa fint på ett skåp eller en lite större möbel mot tapeten.

Hitta rätt färg och kombinera med pirum tapet

Lilja
Lilja, även denna tapet designad av Hanna Wendelbo, är en vacker tapet som bär på mer färg än man kanske tänker på. Men tittar du noga så ser du att, förutom den milda roströda så finns där små detaljer i en mustigare brunröd, en olivgrön i de allra minsta stänken och en kall grågrön ton i liljornas kvistar. Plocka gärna upp till exempel den grågröna nyansen på dörrkarmen och den olivgröna på en stol.

Hitta rätt färg och matcha med tapeten Lilja

Enkla tips för att välja rätt färg

 • Fotoramar
  När det kommer till fotoramar kan man ta i lite extra med en starkare färg eftersom de sällan någon plats att tala om
 • Möbler
  Har ni kanske en härlig kökssoffa, ett litet sidobord eller några stolar som skulle må bra av en ny kostym?
 • Dörrkarmar
  Att sätta färg på dörrkarmar gör mer än man kan tro. Det ger rummet en fin inramning. Försök välja en färg som gör sig bra på båda sidorna.
 • Fönsterkarmar
  Istället för en gardin kan det bli fint att ge fönstret en inramning av färg.
 • Porslinsfigurer
  På loppisar finns det mängder med små porslinsfigurer. Slå till på några som du sen målar i en eller flera färger. Placera dem gärna i grupp och vips har du ett fint litet stilleben.
 • Spegelram
  Vi är många som har speglar lite här och där i våra hem och de flesta av dem tål en härlig kulör på ramen som knyter an till resten av rummet.
 • Krokar
  Krokar som finns i hallen, barnrummet eller i sovrummet kan bli extra fina detaljer med en kontrasterande färg. Tänk bara på att de behöver vara av trä, annars fäster inte färgen.

Hur väljer man ut rätt färg?

Börja med att analysera ditt favoritmönster och titta noggrant på vilka färger som finns i botten och på detaljerna. Fundera också på vad du vill åstadkomma med din förändring. Vill du skapa en starkare kontrast så kan du välja den färgen som det finns minst av i mönstret, föredrar du det mer monokromt är det den mest dominerande färgen du ska välja.

Om du tycker det är svårt att avgöra den exakta tonen kan du låna hem färgprov på papper i de nyanser du tycker dig se i ditt mönster. Du kan även ladda upp en bild på mönstret i datorn och sen använda en färgpipett för att hitta rätt färger. Skriv sedan ut det du kommer fram till och du är redo att börja leta färg.

Kom bara ihåg att det kan skilja sig mycket mellan färgen du ser på datorn och den du skrivit ut, se det därför endast som en fingervisning åt rätt riktning. 

Se alla tapeter

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
  Varukorg
  Kundkorgen är tom