Fotoskola del 1: Ljus – bemästra det befintliga ljuset
18 juli 2018
Det är dags för fotoskola här på bIoggen! I ett antal inlägg kommer fotografen Tove, som har fotat interiörbilderna till kollektionerna Blomstermåla, Morgongåva och Apelviken, lära dig hur du fotar snygga inredningsbilder. I detta inlägg bjuder Tove på sina bästa knep för hur du hanterar ljuset vid fotografering.
Rätt ljus för bättre bilder
När en fotograferar skulle man kunna säga att man målar med ljus – och utan ljus blir det ingen målning. Ljuset är grunden för fotografering och ju bättre ljus desto bättre bild.
Men bra ljus behöver inte betyda strålande solsken, det kan tvärtom bli extra knepigt fotomässigt. Stark sol ger hårt ljus och hårda skuggor medans morgon- och kvällsljuset ger varmare ljus och mjukare skuggor.
Jag älskar det befintliga ljuset – det ljuset vi inte lägger till i en bild. Man kan använda det befintliga ljuset på många olika sätt när vi fotograferar och nedan kommer lite tips hur du kan använda ljuset när du t ex fotar bilder till sociala medier.
1.Blanda inte ljus.
Ska du ta kort inomhus, kanske ett porträtt eller på inredning – försök att inte blanda olika ljus om du fotar nära ett fönster med naturligt ljus. Det naturliga ljuset och ljuskällor som lampor har olika typer av temperatur på ljuset. Det blir en blandning av kallt och varmt och den kombinationen blir inte alltid den bästa. Att släcka ned alla lampor som finns i rummet är ett av mina bästa tips! Här nedanför har jag enbart använt mig av morgonljuset från fönstret och både släckt varma kökslampan och de kalla ljusrören vid diskbänken. Allt för att undvika blandljus. Prova att experimentera med att ta samma motiv med och utan blandljus så du märker skillnaden!
Om det hade kommit varmt ljus uppifrån och kallt ljus framifrån hade det inte blivit lika effektfulla skuggor i bilden. Istället är sidoljus från ett fönster ett väldigt bra ljus att använda. Det skapar dynamik i bilden och ger en vacker och spännande känsla med skuggor.
2. Lek med skuggor
Apropå skuggor så kan de hjälpa dig att skapa en effektfull känsla eller rama in något du vill ha i fokus, som i bilden nedan. Skuggorna behöver inte vara naturliga utan en kan ställa objekt framför solljuset som hjälper till att skugga.
Om du fotar utomhus i stadsmiljö kan skuggor från hus och trappor ge snygga skuggor och vinklar på t ex fasader som en kan nyttja. Skuggorna kan skapa en hel bild eller hjälpa till för att “rama in” en person vid porträttfotografering.
Vid en solig dag utan moln kan det vara bra att fota porträtt på skuggiga platser, annars är det lätt att personen får sol i ögonen och kisar alternativt väldigt många skuggor i ansiktet.
3. Blixten är inte alltid fotografens bästa vän.
Blixtfunktionen är en rätt så återkommande funktion hos många med en mobiltelefon eller systemkamera. I väldigt många stunder används den i tron att den ska ljusa upp bilden och ge en bättre bild helt enkelt, men oftast blir det ett platt, hårt ljus och människorna man vill få med på den där vackra semesterbilden blir bländade eller rödögda.
Testa att fota utan blixten och låt det befintliga ljuset som t ex solljuset eller levande ljus göra jobbet. Trixet är att hålla kameran extra still och vid kvällstid nyttja levande ljus eller kanske ljusslingor som ljuskälla. Ställ lyktorna eller ljusstakarna närmre personen/objektet du vill få med på bild. Då får du en lugnare och varmare känsla i bilden utan hårt ljus – som blixten ger.
I nästa del kommer jag tipsa om vinklarna i en bild!
Hoppas detta kan ge dig ett nytt sätt att se på ljuset i bilder och kom ihåg – släck lampor, använd fönsterljus, nyttja skuggor och låt blixten få ledigt. Lycka till med fotograferandet av minnen i sommar!
// Tove, fotograf