Fotoskola del 2: Fota med bättre vinklar

25 juli 2018

Det finns många olika vinklar man kan fota från – vissa mer charmigare än andra. I det här inlägget fokuserar fotografen Tove på de vinklar som ger dig snyggare inredningsbilder och lär dig hur du ska tänka när det kommer till just vinklar.

fotoskola-vinklar-kakelugn-midbec-tapeter

1. Rakt framifrån

Att fota saker och ting rakt framifrån låter ögat fokusera på det som finns i bilden. Det du behöver tänka på är raka linjer och ett bra tips är att fokusera på något i bilden som ger linjer och kan hjälpa dig att fota rakt, kanske är en dörr eller fönster. Om en redigerar bilder kan du alltid räta upp bilden i efterhand – men försök fota rakt från början. Ett litet tips såhär i semestertider är att vid landskapsbilder fota horisonten rakt. En vacker solnedgång med ett snett hav och horisont blir inte en lika bra bild.

fotoskola vinklar kalk midbec tapeter

Här har jag fotograferat framifrån och använt mig av köksbänken som riktlinje för att få en rak bild. Om du gillar tapeten är det från Midbecs kollektion Palma – tips om du vill ha en snygg tapet som blir en stilren bakgrund vid både porträtt och detaljbilder.

fotoskola vinklar kinfolk midbec tapeter

Här har boken fått vara min “vinkelkompis”. I bakgrunden har du tapeten Hoja Silverbirch MISP1264 från nya kollektionen Kinfolk.

2. Ovanifrån

Bilder tagna ovanifrån ser vi dagligen på Instagram och är ett av mina favoritsätt att fota. Vare sig det gäller en frukostbild, sandaler på en sandstrand eller skrattande barn på en gräsmatta. När en fotar ovanifrån ger det betraktaren känslan som om hen är med i bilden.

fotoskola-vinklar-ovan-midbec-tapeter

En fin detalj är att få med mänsklig närvaro i bilden som t.ex en hand – då händer något mer.

fotoskola-vinklar-ovan-kakelugn-midbec-tapeter

Kom upp på höjden för att få bilden du kanske inte annars tänkt på. Upp på pallen eller stolen bara – men kanske inte på restaurangen.

fotoskola-vinklar-ovan-frukt-midbec-tapeter

3. “Shoot from the hip”

Sista tipset är uttrycket “shoot from the hip” – fota från höften och det använde jag mig av i denna bilden när vi fotade Hanna Wendelbos första kollektion för Midbec, Blomstermåla.

fotoskola vinklar Blomstermåla matrum tapeter midbec

Det är bra att använda sig av när det gäller att fota större inredningsmiljöer. Detta gör att vinklar på möbler blir rakare än om du hade fotat med kameran eller mobilen framför ansiktet helt rakt stående. Om du inte har ett stativ där du kan sänka kameran till höfthöjd – sätt dig på huk/knä och försök tänka att hålla kameran på en bra höjd.

Hoppas du testar på nya vinklar och kom ihåg att en rak horisont är proffsigare på bilderna i semesteralbumet!

Vill du lära dig mer om hur du bemästrar ljuset vid fotografering så hittar du det i del 1 av min fotoskola här -> Rätt ljus för bättre bilder

Glad sommar!
//Tove, fotograf


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes