JUST NU! - 50% på alla tapetprover.

Fotoskola del 4: Lär dig bildkomposition del 2

1 november 2018

Fotoskolan där fotografen Tove lär dig hur du tar fina inredningsbilder fortsätter och i denna andra del av “Lär dig bildkomposition” visar Tove hur du kan tänka kring antal föremål i en bild.

Bildkomposition del 2

I förra inlägget berättade jag om linjer – både linjer i tredjedelsregeln samt hur linjer och vinklar i en bild kan göra bilden mer intressant. I det här inlägget berättar jag om vad hjärnan gillar bäst i en bild när det kommer till komposition och antal.

fotoskola bildkomposition antal filippa midbec tapeter

Ögat tycker mest om ojämnt antal i en bild. Det hjälper balansen i bilden. Man skulle ju kunna tänka att jämnt antal skulle vara bäst för balansen – men antalet som ögat dras till är tre, fem och sju. Det kan man tänka på om man ska styla en bild, ta kort på ett stilleben i mindre miljöer, gruppbilder eller när man fotar mat.

fotoskola bildkomposition antal apelkvist midbec tapeter

En ensam avokado hade sett tomt ut i en sån här bild och jag tycker att två stycken också skulle ge ett intryck av att någonting saknas, visst? Förresten – hur fina är de slingriga bladen i Apelkvist? Älskar skimret i bladen när fönsterljuset träffar tapeten.

Nedan är ett exempel på samma bild men med olika antal glas. Här med tapeten Filippa i bakgrunden från Hannas nya kollektion Apelviken. Älskar djupet i färgerna!

fotoskola bildkomposition antal glas filippa midbec tapeter

Två objekt i en bild kan också skapa en skön känsla, men en bild med tre objekt gillar ögat bättre.

fotoskola bildkomposition antal glas midbec tapeter

Det är lite motsägelsefullt men undermedvetet tycker vi också om siffrorna 6, 12 och 20.

I nästa del av fotoskolan ska vi prata om inramning i en bild. Hur både objekt och natur kan hjälpa att rama in bilden på ett fint sätt.

//Tove, fotograf


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes