Fotoskola del 5: Inramning

21 december 2018

I detta inlägg fortsätter fotoskolan med fotografen Tove och nu är det dags att lära sig om inramningen i en bild där både objekt och natur kan hjälpa till på ett fint sätt.

Inramning – fotografens tips

När man pratar om inramning kanske man först och främst tänker på en tavelram. Men inom fotografins värld kan man också prata om inramning när det gäller själva innehållet i bilden. Det finns olika sätt man kan rama in en bild och här kommer jag visa tre exempel på inramning.

På den här bilden ser ni tapeten Lena Sunset från kollektionen Glasshouse och här har jag bara tagit den rakt upp och ner.

fotoskola inramning glasshouse midbec tapeter

Men om man vill skapa lite dynamik i bilden och få mer fokus på objektet – i den här bilden ljusstaken – kan man ha något föremål i förgrunden som blir bildens inramning.

fotoskola inramning glasshouse ljus midbec tapeter

Någonting som är super att arbeta med när det kommer till inramning är växter och blommor. Tänk dig lite att man spionerar på något eller någon och gömmer sig bakom en buske. Den känslan hjälper till med inramningen! De stora bladen hjälper till att rama in ljusstaken. Se bara till att fokus hamnar på ljusstaken och inte på växten i förgrunden!

Ute i naturen kan man använda sig av det här “spion-knepet” massa. Alla träd, buskar och blommor blir perfekta ramar till din bild – oavsett om du ska fota ett djur eller en person.

fotoskola inramning glasshouse korg midbec tapeter

Ett annat sätt att rama in något är att använda sig av former. Här tycker jag min korg blir perfekt mot tapeten Glasshouse Pine. Här har jag medvetet valt att placera korgen så den passar in i formerna på tapeten. Kupolformerna i både korgen och tapeten gör att det händer någonting mer i bilden, visst?

fotoskola inramning midbec tapeter

Ett sista exempel är att redan använda sig av föremål utan att lägga till någonting i bilden. Här blir väggarna och dörren min inramning och det gör att ögat dras inåt i bilden.

I jul kan du testa dig själv – försök att ta bilder på dina nära och kära med granen i förgrunden – så ska du se att det blir lite mer djup och inramning i bilden!

Lycka till med spioneriet bakom granen och god jul!

//Tove, fotograf

P.S. Vill du lära dig mer om fotografering så hittar du fler fotoskolor med Tove här: Fotoskola del 1-5


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes