tapetsera med mönsterpass

Gör dig redo för att tapetsera

13 januari 2016

Se uppdaterad guide HÄR 

Ibland kan det kännas som att det är mycket att tänka på. Men det är precis som att skriva ett prov, hoppa fallskärm eller erövra världen – så länge du är förberedd är det hur enkelt som helst. Därför har vi satt ihop några goda råd som kan vara bra att ha i åtanke innan du börjar tapetsera.

malartvatt tapetsera midbec
1) Göra rent hus

Eller göra rent rum i alla fall. Vi vet – de flesta tycker att tvätt och städ är ungefär lika roligt som att deklarera, sopsortera eller att använda tandtråd. Men som med så mycket annat i livet lönar det sig mer än vad man först tror. Om du är noggrann med förarbetet lägger du grunden för bästa möjliga resultat. Och det finns några saker som är extra viktiga att tänka på innan du börjar tapetsera:

• Tidigare omålade, otapetserade och sugande underlag behöver förlimmas eller grundmålas med en lämplig grundfärg.

• När väggytorna är målade eller grundmålade ska de slipas lätt och tvättas med målartvätt, som sedan sköljs bort med rent vatten innan du börjar tapetsera. Genom att tvätta väggarna ordentligt med målartvätt, får du bort fett och smuts. Det ser till att tapetklistret fäster bättre och att tapeterna sitter bättre på väggen.

tapetsera med mönsterpass
2) Hur mycket tapet?

Om du exempelvis har hittat ett Miss Print-mönster som du vill använda dig av så har det en viss mönsterrapport. Det består helt enkelt av en del som sedan upprepas i resten av tapeten. Och för att mönstret ska se så bra ut som möjligt behöver du räkna med lite extra tapet när du beställer. Hur mycket extra beror på mönstret, men om vi använder Miss Print-mönstret som exempel har den en mönsterrapport på 52 cm – och det är ungefär så mycket extra som du kan räkna med på varje våd.

För det är så tråkigt när man ser att mönstret inte ligger rätt. Tänk bara på om du hade bestämt dig för att tapetsera zebror i barnens rum. Men så visar det sig att du inte har tillräckligt med tapeter för att mönsterpassa och hälften av zebrorna blir utan bakben. För det finns få saker som gör barn så ledsna som deformerade zebror.

Spellista_Midbec
3) Kom i tapetstämning!

Måtten, förarbetet, rätt antal rullar – allt det där är viktigt. Men det finns något annat som är minst lika viktigt att tänka på. Och det är ditt soundtrack när du tapetserar. Sköna låtar som får igång pulsen, som hjälper dig hitta tapetseringsrytmen och som sätter tonen för hela rummet. Och om du behöver lite musiktips kan du alltid lägga till Midbecs spellista.


4) Lär dig skillnaden

Ok, de flesta kan nog se att solnedgångar över bergstoppar inte är samma sak som orangea rävar. Men det finns fler saker som skiljer tapeterna åt. Till vänster ser ni en bekant Sätt Lätt tapet i non-woven kvalitet och till höger en papperstapet. Skillnaden som du kommer märka tydligast är hur du sätter upp dem. En papperstapet sätts upp genom att stryka på limmet på tapetvåden – men när du ska sätta upp en Sätt Lätt-tapet applicerar du limmet direkt på väggen.

midbec verktyg tapet tapetsera tapetkniv
5) Förbered med rätt verktyg

Du kanske är en sådan där person som tycker att ögonmåttet är det bästa verktyget som finns. Och i många fall kan du ha rätt. När du bakar en kaka, måttar hur mycket kaffe du ska ha i filtret så är ögonmåttet utmärkt. Men när det gäller tapeter kan det vara värt att investera i ett lod, en tumstock och en linjal. För tänk bara på om du exempelvis hade valt ut ett vackert båtmotiv till ditt kök, det blir lite snett och plötsligt känner du dig sjösjuk varje gång du ska laga mat.

Förutom lod kan det vara bra med en tapetkniv som du ser på bilden och en tapetborste eller plastskrapa för att jämna ut luftbubblor under tapeten.

Fika bullar baka midbec tapetguide tapetskola
6) Regelbundet fikaintag

Likt en deltagare i Vasaloppet som fyller på med blåbärssoppa, behöver du också energi med jämna mellanrum. Tapetsera några minuter. Ät en bulle. Kör på en stund till. Ät ett par kakor. Tapetsera en kvart. Ta en kopp kaffe och se om det finns några bullar kvar. Det är en viktig process som är nödvändig för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Energin måste vara på topp. Så om du vill förbereda inför nästa tapetprojekt redan nu kan du alltid testa det här receptet på kanelbullar eller varför inte prova på fudge brownies?

limm klister tapet tapetsera roller
7) Snåla inte på limmet!

Du kan tänka ungefär 0,7 liter lim till en tapetrulle – lite mindre när du tapetserar Non Woven-tapeter med non woven-lim. Men tänk hellre att du ser till att du har inhandlat för mycket lim än för lite. För när du väl står där med en roller i ena handen, en tapetvåd i den andra och bullpapper överallt så vill du inte komma på att du har för lite tapetklister.

Sedan kommer du även behöva olika typer av lim till de olika tapetvarianterna:
• Till papperstapeter ska du använda pulverklister som märks så här 2
• Eller färdigblandat, stärkelsebaserat lim, som märks på följande vis        3
• Till Sätt Lätt-tapeterna används färdigblandat non-woven-lim, som märks så här 5

Men oavsett vilken typ av tapet eller lim du använder är det samma process som gäller:
• När tapetvåden är på plats ska du arbeta uppifrån och ner, från mitten och utåt och se till att alla luftbubblor försvinner.
• Men pressa lagom mycket – så du undviker lim som pressas fram på tapetens framsida.
• Om din tapetseringsassistent råkar få limfläckar på tapeten (för vi vet att DU aldrig skulle göra något sådant) så är det ingen fara. Ta en ren, blöt och mjuk svamp och torka bort fläcken direkt så är tapeten som ny igen.

Fore efter kok midbec tapetsera
8) När allt är på plats

Vad ska du då göra när rävarna, bergstopparna, dinosaurierna eller kanske blommorna är på plats? Jo, då är det viktigt att låta dörren till rummet vara öppen. Vädra i rummet och håll normal rumstemperatur för att dina nya tapeter ska få torka ordentligt.

fore efter toalett tapet midbec tapetsera
Stort lycka ti
ll!
Vi hoppas att det ska gå riktigt bra nästa gång du bestämmer dig för att tapetsera. Och om du har några frågor om olika typer av tapeter och verktyg eller vad det än må vara så är det bara att skriva en kommentar. Vi kan svara på allt ifrån vad som händer om en våd hamnar snett till hur du räknar ut hur många kanelbullar du behöver när du tapetserar om ett kök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes