Så inreder du med textilier

Att få till den där ombonade känslan kan vara en utmaning ibland, hur mycket man än försöker. Men då finns det några knep man kan ta till och ett av dem är textilier.

Effekten med rätt textilier är omedelbar och även om de inte alltid är särskilt framträdande. Oftast räcker det med att de finns där och ger rummet karaktär samtidigt som de lyfter detaljerna.

Ett fint överkast gör till exempel att:
– bäddningen ser mer genomtänkt ut
– nya kuddfodral kan ge soffan en helt annan känsla 
– gardiner ramar in rummet samtidigt som de trollar med takhöjden.

Mattor i mindre storlekar

Små och mellanstora mattor är antingen ett bra komplement till en större om det fortfarande finns tomma golvytor som behöver lite omtanke eller för att gruppera olika möblemang. De passar även bra i utrymmen som är svåra att inreda som en mellanhall eller där det inte får plats så mycket mer.

Väggbonader som dekoration

Ett fint sätt att inreda med textilier på är väggbonader. Dessa finns att hitta nya som begagnade. Många inredningsbutiker säljer också mindre mattor i olika färger och former som går att hänga upp på väggen istället. Särskilt i barnrummet.

Gardiner

Just gardiner är ett väldigt naturligt och tacksamt sätt att få in textilier på. Förutom alla möjligheter vad gäller själva tyget så finns det många olika sätt att sätta upp dem på. Antingen kan de hänga rakt ner på en nätt gardinstång, eller ha en mer avancerad uppsättning som blir till ett smycke i rummet.

Sätter du dem högt upp kan de ge rummet en känsla av högre takhöjd. Har du en tom väggyta vid sidan om fönstret kan du låta gardinen fortsätta hela vägen och täcka för. I ett sovrum kan du med fördel sätta upp två olika gardiner, gärna en skir variant som släpper igenom dagsljuset och en mörkläggande för natten. De behöver inte vara i samma färg utan prova dig fram och se vilken kombination du gillar bäst.

Sängkappa som döljer

Vi lägger ofta ner mycket tanke på sängkläderna men glömmer lätt sängkappan som ger rummet det där lilla extra. Förutom att sängkappan döljer förvaring så gömmer den också madrass och sängben som kanske inte är så trevliga att vila blicken på.
Sängkappor finns i olika material men brukar främst vara veckade eller raka i formen. De finns också i olika storlekar både vad gäller bredd och höjd så glöm inte mäta sängen innan du ger dig ut efter en sängkappa. De två vanligaste storlekarna på höjden är i regel 45 centimeter och passar en vanlig säng medan 60 centimeter passar för kontinentalsäng.

En sänghimmel myser till det

Om man bor lite mindre och inte har så mycket utrymme på varken golv eller väggar kan en sänghimmel göra sovrummet mysigare. Detta är särskilt uppskattat hos små barn eftersom en sänghimmel ger en mer ombonad känsla. Dessa går att hitta färdiga i flera färger och utföranden men det går också att göra en själv enligt olika mallar på nätet.

Du byter enkelt dina textilier

Fördelarna med att inkludera textilier i inredningen är många. Det är bland annat lätt att byta ut dem efter lust och säsong, det behöver inte bli särskilt dyrt och de går att applicera på både mindre och större detaljer. Du kan med andra ord enkelt välja hur mycket eller hur lite plats du vill att de ska ta. Dessutom finns det mängder av stilar, så chansen att det finns något för alla är därmed ganska stor och det brukar inte vara något problem att hitta något som faller en i smaken utan snarare tvärtom.

Här hittar du unika textilier

Online

Att hitta rätt kan ta sin lilla tid men på nätet finns det en hel del att välja mellan. Ofta erbjuder de även tygprover, vilket kan vara en bra investering innan du beställer en eller ett par meter. På de flesta hemsidorna går det ofta att ställa in vilka egenskaper tyget ska ha och i vilket material det ska vara. Om det inte framgår tydligt nog kan du mejla och fråga.

Tygbutik

Det finns fortfarande många butiker som specialiserat sig på sömnad och tyger. De brukar ofta ha ett härligt klassiskt utbud med några av säsongens nyheter. Fördelen med dessa är att du får chansen att se och känna på tyget i verkligheten direkt. Säkert kan expediten även hjälpa dig med vilket tyg som passar var, om du behöver råd och guidning.

Secondhand

I secondhandbutikerna svämmar det över av kuddfodral, påslakan, lakan, gardiner, mattor och dukar. Beroende på var du bor och vad som finns i närheten av dig så har de flesta secondhandbutikerna ett brett och varierat utbud av olika textilier, i varierande kvalité. Här kan man verkligen göra riktiga fynd så ta god tid på dig och försök se möjligheterna i det du hittar. En gardin kan bli några fina kuddfodral och ett påslakan kan bli till ett par nya gardiner.

Ett litet tips är dock att lägga dessa i en påse i frysen när du kommer hem och låta dem ligga där i minst en vecka i -18 grader för att inte drabbas av eventuell ohyra, som tyvärr kan slå fäste i textilier ibland.


Fanny signatur
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes