Så lyckas du med färg i din inredning del 1

18 oktober 2019

I detta inlägg gästar entreprenören Hildur Blad (@fixaodona) vår blogg och beskriver hur du ska tänka för att lyckas med färg i din inredning. I del 1 får du fördjupa dig i färgcirkeln och uppföljaren ger dig mer kunskap i hur du med tapet som utgångspunkt lyckas med rätt färg i övrig inredning.

Färgcirkeln och dess uppbyggnad

Det är många som önskar att de vågade inreda med mer färg. Men det är lätt att känna sig osäker, både på vilka färger som egentligen passar ihop och i vilken mängd och på vilka föremål färger gör sig bäst.

Vill du ha hjälp på vägen med hur du kan kombinera färger är mönstrade tapeter en perfekt inspirationskälla för att skapa tilltalande och harmoniska färgkombinationer. Därför tänkte jag med utgångspunkt ur den nya tapet kollektionen Ekbacka, gå igenom hur du kan använda mönstrade tapeter som inspiration till färgskalan och hur du kan tänka när du ska välja färg på föremålen i rummet. Detta återkommer jag till i del 2.

Utgå från färgcirkeln när du kombinerar färger

Att vara bekant med färgcirkeln och hur den är uppbyggd är till stor nytta när du skall kombinera färger. Med utgångspunkt från färgcirkeln kan du nämligen få ledtrådar till vilka färger som passar tillsammans.
Färgcirkeln är uppbyggd av primärfärger, sekundärfärger och tertiärfärger. Primärfärgerna är rena färger såsom röd, gul och blå – färger som ej kan uppstå genom att blandas med andra färger. Det är kring dessa hela färgcirkeln utgår.
En sekundärfärg får du fram genom att blanda två primärfärger och en tertiärfärg skapas genom att blanda en sekundärfärg med en primärfärg.

Så lyckas du med färg i din inredning del 1 Färger Midbec Tapeter

Med hjälp av färgcirkeln och olika färgsättningsprinciper kan du lättare skapa egna färgkombintioner och förstå vilka färger som passar att plocka upp i övrig inredning. Eller vilken färg du kan tillföra utöver vad som tex. finns i tapeten för att få till en wow-känsla. Med dessa tips som hjälp på vägen är det bara att börja öva! Allteftersom kommer du att märka vad som tilltalar dig mest i färgväg. En nedtonad färgskala ton i ton eller kanske färgglatt med stora kontraster.

Vill du lära dig mer om hur färgcirkeln är uppbyggd och sätt att kombinera färger så kan du spana in mitt YouTube-klipp om just detta.

För att läsa DEL 2, klicka HÄR

//Hildur Blad


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom