Så lyckas du med färg i din inredning – med tapet som röd tråd del 2
6 november 2019
Vi har tidigare skrivit om färgcirkeln och dess uppbyggnad. I detta inlägg berättar Hildur Blad om hur du med tapet som röd tråd lyckas med färg i din inredning.
Lyckas med färg i inredningen – med tapet som inspiration
För att hitta inspiration till fina färgkombinationer tycker jag om att bläddra bland mönstrade tapeter. Hanna Wendelbo som ligger bakom kollektionen Ekbacka är i mitt tycke en stjärna utöver det vanliga på just det här med att skapa spännande och harmoniska färgkombinationer.
Med inspiration från några tapeter ur Ekbacka tänkte jag att vi skulle kika närmare på hur du skulle kunna färgsätta ditt rum med tapeten som utgångspunkt.
Receptet för att lyckas med din färgsättning
För att lyckas med färg i din inredning rekommenderar jag dig att utgå från “färgsättningsreceptet” 60/30/10. Detta recept innebär att man låter 60% av färgskalan i rummet utgöras av basfärgen/huvudfärgen. 30% utgörs av färger som du kompletterar eller förstärker basfärgen och 10% utgörs av accentfärgen. Dessutom är det bra att tänka att alla rum behöver en dos svart eller mörk variant av någon kulör som redan finns i rummet för extra kontrast. Svart passar bra att addera till i ljusa inredningar, har du valt en mörkare färgskala är det snarare vitt som får fungera som färgen som skapar kontrast.
1. Välj en Basfärg (60%)
Det första du börjar med är att välja en basfärg till rummet. Det lättaste är att tänka att basfärgen är den färg som dominerar på väggarna. När det gäller tapeter så är det den färg som du hittar mest av som är enklast att välja som basfärg. (Oftast bottenkulören) I de fall när bottenfärgen är väldigt färgstark eller alldeles för ljus kan du välja en färg som går ton i ton med bottenkulören istället.
En basfärg kan egentligen vara vilken färg som helst, det handlar om vilken känsla du vill skapa.
Om du ställer dig frågan vilken färg rummet har är det den färg som du valt som basfärg som skall vara ditt svar.
Basfärgen kan tex.vara färgen på väggen, golvet, taket eller stora möbler.
2. Välj kompletterande färg till basfärgen (30%)
Efter att du bestämt basfärg är det dags att tillföra fler kulörer till färgschemat. Ton i ton är ett begrepp som du säkert hört tidigare. Det är egentligen ett av de allra enklaste och effektivaste sättet för att skapa liv i en inredning utan att de olika färgerna tar över. Ton i ton innebär att man skapar olika variationer inom en och samma färgfamilj(monokrom färgsättning) genom att variera mängden vitt eller svart. Så har du tex. fastnat för en tapet med en grön bottenfärg kan du addera ljusgrön, mellangrön eller mörkgrön för en levande känsla.
Kompletterande färg till basfärgen kan tex. vara på en del av en vägg, matta, gardiner eller mindre möbler.
3. Välj accentfärg (10%)
När vi pratar om färgkombinationer är accentfärgen det som fungerar som pricken över i. En accentfärg sticker ut och utmärker sig på något sätt gentemot övriga färgskalan. En tumregel när man pratar accentfärger är att den bör förekomma på minst tre ställen i rummet. För många accentfärger i ett rum – dvs för många utropstecken gör att känslan lätt blir orolig och accentfärgen förlorar sitt syfte. Det viktigaste är att tänka att du behåller förhållandet 60/30/10 för balans i färgschemat.
Din accentfärg (10%) väljer du förslagsvis utifrån din basfärg (60%) och vilken färgsättningsprincip du använde dig av till din kompletterande färg (30%)
En accentfärg väljer vi ofta till de små inredningsdetaljerna tex. en ljuslykta eller en blomkruka.
Exempel 1
Som basfärg plockar vi upp den mellangrå färgen vi återvinner som bottenfärg på tapeten. Denna färg kan vi sedan variera i mörkhet eller ljushet på väggar, golv och större möbler. Som kompletterande färg plockar vi ut den beige/sandfärgade toner ur tapeten. Dessa toner passar bra att plocka upp i mindre möbler, matta och gardiner. Som accentfärg väljer vi den blå tonen i tapeten och adderar inredningsdetaljer, tex. en vas, tavla eller förvaringslådor.
Exempel 2
Även i detta exempel låter vi botttenfärgen vara basfärgen. Som kompletterande färg väljer vi de gula tonerna i tapeten och som accentfärg väljer vi komplementfärgen till grönt, nämligen rött. När två komplementfärger kombineras förstärker de varandra. Det är alltid den minsta ytan som förändras mest så i detta fall kommer den röds uppfattas rödare- snarare än att den gröna uppfattas grönare.
Exempel 3
I detta exempel gör vi det enkelt för oss och väljer den varma gråbeige kulören som vi återfinner som bottenfärg i båda tapeterna. Som kompletterande färg adderar vi till en gråbrun kulör som är ton i ton med basfärgen. Även här kan du jobba med ton i ton för en levande känsla men säkerställ att den basfärg du valt förekommer mest. För att få färg färgsättningen att “poppa till” plockar vi upp den blå färgen respektive den rödbruna färgen som accent.
Testa dig fram och experimentera med att skapa dina egna färgkombinationer! När du landat i ett färgschema som känns tilltalande för ögat kan du börja fundera på över exakt vilken kulör du skall välja och på vilka föremål färgerna skall hamna.
Läs del 1 här!
Lycka till!
//Hildur