Så skapar du din tavelvägg – stylistens bästa knep!

31 maj 2018

Tavelväggen har blivit omåttligt populär de senaste åren och vi tycks aldrig tröttna på den. Kanske är det just för att den går att förändra och förnya i oändlighet samtidigt som den ger den där personlig karaktären i ett hem. Hur lyckas man då med sin tavelvägg? Det tipsar inredningsstylisten Cattis om i detta inlägg.

tavelvägg fika midbec tapeter

Motiv & komposition

Det finns några enkla knep att ta till på vägen som jag tänkte att vi ska kika på i det här inlägget. Först och främst, lita på din känsla och låt fantasin få flöda fritt!

Välj motiv eller tema till dina tavlor

Börja med att välja motiv till din tavelvägg. Kanske har du en tavla du har fått ärva av en släkting, en teckning ditt barn har målat eller en vacker oljemålning fyndad på en loppis. Ett sätt kan vara att leta inspiration i gamla nummer av dina favoritmagasin. Riv ut en bild du tycker om och rama in till en tavla. Eller varför inte rama in en bit av din favorittapet?

tavelvägg val midbec tapeter

Komponera ihop dina tavlor på golvet

Hur hänger man då tavlorna på bästa sätt? Att ta steget till att spika det där första spikhålet på en tom vägg är inte alltid lätt. Börja med att lägga ut de tavlor du valt på golvet och se hur de gör sig tillsammans, kanske behöver du byta ut någon som inte passar in. Prova dig fram genom att gruppera ihop tavlorna i olika kompositioner tills du hittat den du tycker om mest. Ta sedan en bild med din mobilkamera för att få en överblick. Den kan vara användbar att titta på och använda som mall när du väl sätter igång med din tavelvägg.

tavelvägg golv midbec tapeter

Tavelvägg på olika sätt

Vilka tekniker finns då att välja mellan? Jag tänkte vi skulle gå igenom några av dem här tillsammans med lite andra små tips.

Följ en vågrät linje 

Det här är den vanligaste och enklaste tekniken att följa, speciellt om du ska göra en stor tavelvägg. Finns där en rak vågrät linje spelar det ingen roll om du blandar stora och små tavlor, det ger ändå ett lugnt och ordnat intryck för ögat. Ett knep är att börja med att sätta upp den största tavlan i mitten och placera de mindre runt, eller som på bilden nedan i vänsterkant för att sedan fylla på tavlor eftersom i en vågrät linje och arbeta sig uppåt väggen.

tavelvägg linjer midbec tapeter

Följ en lodrät linje 

Är du lite mer vågad kan du utgå från en lodrät linje och sedan låta tavelväggen få växa uppåt till höger sida. Prova dig fram och använd din fantasi!

tavelvägg lodrät linje midbec tapeter

Skapa dynamik 

Vill du ha en stilren tavelvägg med samma färg på ramarna, eller en tavelvägg som känns lite mer levande? Blanda gärna olika typer av ramar -gamla som nya, runda och rektangulära i olika storlek. Bryt av med till exempel en spegel, vägglampa, lampett eller någon annan personlig sak för att skapa mer dynamik.

tavelvägg dynamik midbec tapeter

Lek med utrymmet!

Prova att leka med utrymmet när du gör din tavelvägg. Häng tavlorna tätt ihop, skapa en kvadrat eller ett annat mönster. Vill du hellre att varje motiv ska framträda tydligare, ge lite extra luft mellan varje tavla.

tavelvägg tätt midbec tapeter

Tavelvägg ner till golvet

Ett effektfull sätt att låta tavlorna ta plats i ett rum är att låta dem ta upp en hel vägg. Börja i vänsterkant upptill och följ en rak lodrät linje ner till golvet. Fortsätt sedan och fyll ut resten av väggen på ett lekfullt sätt som passar dig.

tavelvägg mot golv midbec tapeter

Tavellister / Tavelhyllor

Om du inte vill göra för många spikhål i väggen är tavellister ett bra alternativ. På så sätt kan du ställa tavlor och gruppera om dem som du vill. Prova att spika upp tavellister som en bokhylla, det vill säga under varandra med mycket luft emellan. Ett bra sätt att få en tavelvägg som du kan göra om när du vill utan att för den delen behöva göra nya spikhål i väggen.

Tavelvägg med tapet som bakgrund

Många gånger tänker vi kanske att ett rum med stormönstrad tapet inte behöver en tavelvägg. Tvärtom kan det bli väldigt effektfullt. Ett sätt kan vara att ta upp en färg ur tapeten när du väljer tavla. Prova att välja motiv efter tapeten. Har du till exempel en blommig tapet kan det vara fint att göra en tavelvägg med loppisfyndade tavlor med blommotiv som smälter in i tapeten. I min yngsta dotters rum har vi en stormönstrad tapet som känns lite trolsk, så där passar det bra med tavlor med sagomotiv.

tavelvägg barnrum midbec tapeter

tavelvägg tapet midbec tapeter

tavelvägg på tapet midbec tapeter

I slutändan behöver inte din tavelvägg vara så perfekt eller noggrann alla gånger. Mitt motto när det kommer till inredning är att det ska kännas roligt och avslappnat, här finns inga regler att följa utan tolka det som inspirerar dig på det sätt som du själv trivs med!

//Cattis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes