Stickling från pelargon – så lyckas du

I början av mars tar jag fram mina övervintrade pelargonier, som jag haft i våra takfönster på andravåningen, ett perfekt ställe, vilket jag är själv om att tycka i vår familj, det blir ju gärna lite skräpigt. Jag har under några år fastnat för rosa och vita mårbacka pelargonier men, det finns ju väldigt många sorter att välja mellan.

Nina signatur

Ta stickling från Pelargon

1.

Skär av toppskotten

Skär av toppskotten precis ovanför ett blad (se pil) som då blir nya sticklingar med en vass och ren kniv, ca 7 – 12 cm långa och ta bort bladen längst ner. Jag brukar sparar 5 – 6 blad på sticklingen.

2.

Ta bort bladen längst ner för att få en hyfsat lång stjälk, se bild nedan.

3.

Stick ner sticklingarna i en liten kruka med planteringsjord och vattna.

leopard tapet i beige och brunt i sovrum med guld detaljer
4.

Stå ljust

Sticklingarna mår bäst av att stå ljust och inte torka ut för att få en chans att utveckla rötter.

Krukor av tapetrester

Om man vill göra det lite extra fint och ha med som gåbort-present kan jag varmt rekommendera att göra egna små krukor av tapetrester.

Frågor & svar

När är bästa tiden för att ta stickling?

Det finns många olika teorier om detta men att ta sticklingar när dagarna börjar bli ljusare och längre, februari – april är något som jag brukar göra. Självklart går det att ta sticklingar när som.

Plantera direkt i jord eller sätta i vatten?

För att sticklingen ska komma igång snabbt rekommenderar jag att sätta den direkt i jorden.
Om man väljer att sätta den i vatten först och sen i kruka kommer det att ta längre tid för sticklingen att komma igång.

Hur vet man att man lyckats med sina sticklingar?

Det tar ca 2 – 3 veckor innan du börjar se nya blad och då vet man att det har funkat. Det är oftast väldigt lätt att få en stickling att börja växa till nya fina plantor.

När ska man plantera om sina sticklingar?

Jag brukar plantera om mina sticklingar när krukorna börjar se för små ut och jorden torkar ut fort. Det tyder på att det är mycket rötter och att plantan nu behöver mer plats och påfyllt med ny fräsch jord.
Kom ihåg att plantera om i en kruka med hål i botten, så onödigt vatten kan dräneras bort, extra viktigt om du har dina pelargoner utomhus och det regnar mycket.

Hur mycket och var ska man beskära pelargonerna?

Jag brukar skära av toppskotten precis ovanför ett blad som då blir nya sticklingar med en vass och ren kniv, ca 7 – 12 cm långa och ta bort bladen längst ner sedan brukar jag spara 5 – 6 blad på sticklingen.

Något speciellt man inte ska göra med sticklingarna?

  • Sätt inte sticklingarna i vatten.
  • Spara inte på de första blommorna (vet att det kan vara svårt att ta bort) men sticklingen behöver all kraft den kan få.
  • Dutta inte med vattningen utan vattna när jorden ser torr ut.

Hur får man mycket blommor på pelargonerna?

Jag plockar alltid bort blommor och blad som vissnat och använder mig av Blomstra växtnäring som jag tillsätter 1 gång i veckan. Är det varmt och soligt behöver man vattna rikligt!

Vad är en stickling?

En stickling är en del av en planta som planteras för att bli en ny planta. Det kan vara en rot, en del av en gren eller till exempel ett blad.

Mina favoritsticklingar

Några andra favoriter jag har är Ampellilja och Skvallerreva, där ingen av dem kräver särskilt mycket kärlek. De är superenkla att odla och har så mycket växtkraft. Jag tror nog att de allra flesta har eller har haft dessa båda hemma.

Ampellilja

Ampellilja i kruka. Enkel och lättskött stickling.

Med Ampelliljan klipper man av småskotten som hänger likt revor från den stora plantan och planterar direkt i en ny kruka med planteringsjord och vattna. I början är det viktigt att vattna för att rötterna ska kunna utvecklas. När den väl börjat växa räcker det med vatten någon gång i veckan.

Skallerrevans

På Skallerrevans långa rankor är det lätt att bara nypa eller klippa av några revor och sedan trycka ner dem i en kruka med planteringsjorden och sedan vattna. Även Skvallerrevan behöver vatten för att utveckla sina rötter i början.

Några olika sorter av Pelargon

Hängpelargon, doftpelargon och zonalpelargon är några av dem.

Hängpelargoner

Hängpelargoner är väldigt tålig och har lång blomtid. Hängpelargon sätts med fördel i blomsterlådor och i amplar den vill gärna ha lite mer vatten än andra pelargoner då den utsätts för mer vind än kanske andra sorter.

Doftpelargon

Doftpelargon är precis som den heter en pelargon med olika dofter. Den vanligaste doftpelargonen tror jag är Dr Westerlund, med sin underbart friska doft av citron och ljuvliga små rosa blommor. Den sägs ge skydd mot knott och mygg samt att den fungerar bra som luftrenare inne.

Zonalpelargonen

Zonalpelargonen där Mårbacka ingår är otroligt rik med sin blomning och passar utmärkt på fönsterbrädan inne, ute på altanen i blomlådor men också i rabatten.

Ett tips! är att ta bort blommor som vissnat för att nya knoppar och nya grenar ska få fart.


Malin signatur
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom