8 vanliga misstag vid tapetsering

Du har förmodligen lagt ner mycket tid på att designa ditt rum, undvik att bli besviken genom att hamna i någon av dessa vanliga tapetseringsfällor. Här lyfter vi några av de vanligaste felen som folk gör när de tapetserar och hur du undviker dessa. 

1. Att slarva med förarbetet

Ta en ärlig titt på väggen som skall tapetseras och se över vad som sitter på väggen i dagsläget och vilket arbete som behöver utföras. Sedan är det bara att sätta igång.

Japp, det kan vara pilligt och ibland lite tidskrävande att ta bort skruvar och spikar sedan på med spackel och slip. Egentligen vill man ju ha tapeten uppe igår. Men att lägga de där extra minuterna för att få ett riktigt bra slutresultat kommer vara så värt det.


2. Fel eller för få verktyg

Att använda sig av rätt verktyg gör stor skillnad när det kommer till slutresultatet. Många gånger låter det alltid så enkelt och smidigt när du ska tapetsera eller måla men det är lätt att glömma något. Skriv därför en lista och bocka av dessa nedan innan du börjar.

Finns oftast i hemmet:

 • Penna
 • Hink med rent vatten
 • Sax
 • Vattenpass, laser eller lod
 • Tumstock
 • Stege/pall

Kan behöva kompletteras:

 • Non-vowen tapetlim
 • Tapetverktyg
 • Cellulosasvamp
 • Pensel
 • Målartråg
 • Roller
 • Tapetkniv/rakblad

3. Att beställa för få rullar

Det kan vara lite klurigt att räkna ut hur många rullar man behöver för sitt projekt. Har tapeten mönsterpass? Ja då behöver man lägga till en extra bit upp mot taket för att mönstret skall klaffa. Genom att beställa precis så mycket som behövs kan man skjuta sig själv i foten. Ett tips är därför att köpa en extra rulle ifall tapeten vid senare tillfälle kanske går sönder, så får man en rulle med exakt samma batch/färgkod annars kan det skilja lite mellan nyanserna.

Räkna ut hur många rullar du behöver HÄR.

tapetkalkylator räkna ut antal rullar tapet

4. Att inte släta ut luftbubblor

Innan tapeten torkar mot väggen kan du fortfarande släta bort bubblor genom att trycka dem mot kanten med hjälp av tapetverktyget. Går bubblorna inte att avlägsna beror detta på att du använt dig av för lite lim. 


5. Att snåla med rakbladen

Det många ofta förbiser är åtgången rakblad. Utifrån underlag (betong, gips eller trä) slits bladen olika mycket. Räkna med att byta blad varannan våd, glöm inte att vända på rakbladet och utnyttja alla 4 kanter. Tapetseringen går så mycket smidigare samt kanterna blir krispiga och raka. 

tapetkalkylator räkna ut antal rullar tapet

6. Att inte måla under mörk tapet

Ibland kan skarvarna röra på sig något och har du inte målat med matchande färg där skarvarna sitter kan det bli synliga linjer. Se därför till att måla i matchande färg för att undvika detta. 


7. Att sätta upp tapeten slarvigt

En non woven tapet sätts alltid kant i kant då den inte sväller som en papperstapet. Om du ser att tapetvåden inte sitter rakt, börja inte vrida och trycka våden till rätt plats utan lossa den och börja om. 

Tapetsera gärna i rumstemperatur och vädra ordentligt.


8. Förutsätta att väggarna & hörnen är raka

Många gånger är inte detta fallet tyvärr. Därför rekommenderar vi att man sätter första våden näst längst ut i kanten. Låt oss säga att tapeten är 53 cm bred, ta bort ca 2 cm från vådens bredd (51 cm) från hörnet och placera första våden där med hjälp av en laser eller lod. Detta för att kunna få tillräckligt med tapet för hörnet och tapeten blir rak längs hela väggen.

tapetkalkylator räkna ut antal rullar tapet

Lycka nu till med tapetseringen, vill du ha mer tips & råd? Kika vidare bland våra guider här.

tapetsymboler

Lär dig tyda tapetsymbolerna

Tapetrullens etikett beskriver tapetens egenskaper och hur den ska monteras. Lär dig tolka tapetsymbolerna. 


Fanny signatur

Kommentarer inaktiverade.


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
  Varukorg
  Kundkorgen är tom