Fem tips på hur du inreder ett barnrum

Är det dags att inreda ett barnrum för första gången eller kanske uppgradera ett bebisrum till ett barnrum? Det finns mycket att tänka på när man ska inreda och tapetsera ett barnrum. Oavsett vilken ålder barnen är i så kan det kännas som ett stort och dyrt projekt, särskilt när barnen snabbt kan tröttna på inredningen.

Vad är då viktigt att ha i åtanke när man ska inreda ett barnrum för att skapa en fin inredning som passar in i hemmet, är praktiskt och håller länge? Hanna Wendelbo, Midbec Tapeters egna tapetdesigner, delar sina bästa tips till dig som ska inreda ett barnrum.

Hur du inreder ett barnrum

1

Köp möbler som håller länge – byt uttryck med tapet och inredningsdetaljer

Försök att tänka så hållbart det går när du ska inreda ett barnrum. Undvik att köpa dyra, nya möbler som barnen växer ur inom några år eller som du behöver byta ut när det ska möbleras om. Välj istället möbler som håller länge och köp gärna second hand.

Istället för att ta stora risker vid val av möbler så kan du istället låta inredningsstilen uttryckas genom val av tapet.
Det är fördelaktigt att välja mönstrad tapet när du ska inreda ett barnrum. Eftersom du känner att du har gjort ett modigt val till inredning så är det mer troligt att du blir nöjd längre. Samtidigt så är det enklare, billigare och mer hållbart att byta ut tapeten i rummet än hela möbleringen.

Tänk på att sedan förstärka inredningens uttryck med detaljer i rummet som också är enkla att byta ut.

SE DESIGN

2

Låt inte barnet välja tapet helt fritt

Om du låter ditt barn välja tapet helt fritt så kan det ofta bli ett mönster eller uttryck som barnet tycker om just nu men snabbt kommer att tröttna på. Leta hellre själv inspiration på sociala medier efter olika sorters tapeter som andra barn i samma ålder gillar. Välj sedan ut några tapeter som representerar olika stilar, inklusive några som du gillar själv, och låt barnen välja från dessa alternativ.

Mönstrade tapeter är ett bra val även från ett praktiskt perspektiv. När barnen ritar på väggen med en penna eller råkar göra ett hål i väggen så blir det inte lika synligt som det blir på en enfärgad tapet.

SE DESIGN

3

Tänk på helheten

Alla rummen i ett hem ska tillsammans skapa en harmoni och en helhet i hemmet. Försök att matcha färger, mönster och stil i barnrummet med resten av hemmet. Inred därför barnrummet så det blir vackert och mysigt, men i en mer klassisk och traditionell stil som inte sticker ut från resten av hemmet. Detta kan du göra genom att välja en tapet med ett mer klassiskt uttryck.

Hanna Wendelbo designade tapetkollektionen Grönhaga för att skapa klassiska barntapeter som bidrar med att skapa en harmonisk helhet i hemmet. Hela kollektionen är designad i samma stil men i olika mönster.

Genom att välja en klassisk tapet så känns inte barnrummet lika utstickande från resten av hemmets rum, samtidigt som barnet uppskattar de sago-inspirerade mönstren med blommor och ekorrar. Med klassiska tapeter så kan du också enkelt möblera om i hemmet och exempelvis göra om ett barnrum till ett gästrum utan att nödvändigtvis behöva byta tapet.

SE DESIGN IVAR

4

Tänk på ljus och belysning i rummet

Bestäm dig aldrig för en tapet utan att beställa A4-prover först. Tapeten och färgerna kan se väldigt annorlunda ut hemma beroende på hur ljuset faller. Titta hur tapeten ser ut på dagen och kvällen, i synnerhet de tidpunkter som man vistas i det rummet.

När du ska inreda ett barnrum är det också viktigt att skapa punktljuskällor i rummet och inkludera mysbelysning och dimbelysning. Det gör rummet extra härligt för både barn och vuxna att befinna sig i.

SE DESIGN

tapet med fjärilar barnrum inspiration
grå tapet till barnrum med gul sänghimmel
5

Inred efter ålder

Visste vore det härligt om du kunde inreda ett barnrum som håller genom barnets alla åldrar? Detta kan vara ganska svårt att åstadkomma, så fokusera istället på att inreda efter barnets ålder.

Förvaring i barnrum är viktigt, även om det oftast ändå blir svårt att hålla i ordning. Ett smidigt sätt att skapa hållbar och fin förvaring är att använda sig av vanliga skokartonger som man klär i tapetrester. Lådorna smälter då in fint i inredningen.

Om barnet börjar komma upp i skolåldern, skapa en hörna med skrivbord där barnet kan göra sina läxor, läsa böcker eller låta kreativiteten flöda. Barnen bör ha trivsamma arbetsplatser i hemmet precis som de vuxna har för sina hemmajobb.

Äldre barn kan spendera mycket tid framför spegeln för att sminka sig eller skapa TikTok-videos. Då kan det kännas kul att investera i en fin spegel som förstärker rummets inredning.

SE DESIGN


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes