Hemma hos: Anders & Simon från Husdrömmar

En husdröm i Abild – mittemellan Göteborg och Klippan

I Abild, 15 minuter utanför Falkenberg ligger Anders och Simons hus som en gång har varit både skola och lanthandel.

tegelrött hus med gata och planeringar framför
 • Namn:

  Simon Olsson & Anders Lagerström 

 • Instagram:

  @simonolsson.officiell, @anderslagerstrom

 • Ålder:

  Anders 34 år, Simon 25 år

 • Yrke:

  Simon jobbar på danska Ilva, Anders har jobbat inom fordonsbranschen

 • Bor i:

  Hus på ca 200 m2 + biyta

När vi kliver in genom de vita pardörrarna i huset i Abild som vi hittills bara har sett i SVT:s Husdrömmar möts vi av två glada och varma killar, båda otroligt välkomnande. Simon utbrister glatt att han hade tänkt att han skulle hinna plantera lite nya blommor på utsidan där på morgonkvisten innan vi kom. Vi anlände ju faktiskt några minuter för tidigt så hade vi kommit vid avtalad tid är vi säkra på att vi hade mötts av nyplanterade blommor. För med Anders och Simon känns det som att allt går att fixa oavsett tid på dygnet. 

Det avlånga huset som de tror är byggt i början på 1800-talet har varit både skola och lanthandel. När en ny skola byggdes 1895 flyttade eleverna ut och lanthandeln tog vid. När lanthandeln slog igen blev bygganden istället ett bostadshus. När vi frågar om det finns några bilder från denna tid så hämtar Anders Abilds-boken och visar oss historien om huset och människorna som gett liv åt Abild. I boken ser man huset från två olika vinklar och tidpunkter. Sedan 1 mars 2024 bor Anders och Simon här.

uppslagen bok om affären och huset i abild genom åren
uppslagen bok med mer fakta om Abild och husets historia

“Jag spanar på Hemnet mycket med gamla missionshus och kyrkor och sånt och bah, Anders vi ska ha en kyrka en dag.” – Simon

Rum med öppet innertak till nock och bjälkar i trä

Anders och Simon har skapat en fantastisk takhöjd i husets mitt där också köket ligger. De vackra takbjälkarna i trä kom fram när de tog bort innertaket.

Den höga takhöjden i köket, som Simon också kallar kyrksalen, är den detalj som paret är mest nöjda med i huset. Och det är enkelt att förstå när vi sitter vid matbordet och tittar upp i den fantastiska rymd som de har skapat. Taket var ursprungligen väldigt lågt och utrymmet upplevdes då väldigt instängt så därför ville de lyfta det.

Det är inte bara taket som har fått sig ett rejält lyft i huset sedan Anders och Simon flyttade in och startade sin renovering utan verkligen det mesta är förändrat. “Det kom väldigt naturligt att öppna upp då vi upplevde att vi hade ett rum som var mer som en passage eller korridor.”

Men allt blev inte som Anders och Simon hade tänkt från början. Ursprungsplanerna var mycket platsbyggt och elen planerades efter det men så blev det ändrade planer. De hade inte heller mätt köket, som är ett begagnat kvalitetskök, så de fick flytta hela köksytan på grund av den på vissa ställen fortfarande låga takhöjden. 90% blev dock enligt plan och i slutändan blev det faktiskt bättre än vad de hade tänkt från början. 

I huset är det fokus på tapet i olika rum som visuellt vackert strålar samman när man rör sig genom rummen.

Det är verkligen ett härligt samtal vi har med Anders och Simon vid deras matbord. Det handlar om huset, deras renoveringsresa men också mycket om hur de är som personer och hur det tar sig uttryck vid en stor renovering. Dessutom hade de knappt känt varandra i ett år när de köpte huset. Så vi är lite nyfikna på hur det har påverkat renoveringen och relationen.

“Har man aldrig bott ihop, är fortfarande i lära känna varandra stadiet är det klockrent att spontanköpa ett hus med mega renoveringsbehov och tv-produktion på det.”

Vi frågar om de hade något testprojekt innan de köpte huset för att se om det gick bra.

Anders: “Nä”

Simon: “Anders klippte nog gräsmattan hos mig…”

Simon fortsätter: “Vi båda går in i saker helhjärtat, det här mellan daltandet är inget för oss. Kör man så kör man all in.”

Simon: “Vi har nog konstaterat att vi funkar som bäst när vi är igång, har projekt och deadlines då hinner vi väldigt mycket. Har vi för mycket tid då gnabbar man bara ihop sig.

Anders: “Det passar oss bättre med snabba beslut där vi båda är målinriktade.”

Simon: “Det blir så naturligt med vem som ska göra vad.”

Sedan lägger Simon till: “Sen kan man drömma tilsammans, men du (till Anders) tänk nere i trädgården här när vi har röjt vid bäcken, där ska vi ha en sån myshörna där man kan sitta och läsa och sånt. Då kollar Anders på mig som ett ufo och säger du kommer aldrig titta still där. Jag (Simon) går ju runt i någon drömvärld i huvudet och ser mig själv sitta där.”  

Och att gå från dröm till verklighet är Anders och Simon verkligen duktiga på när det kommer till deras planer för huset.

Husets gröna rum, tapeten Oak Tree omfamnar rummet på ett vackert sätt och möter Anders och Simons träffsäkra inredning.

“Detta huset är totalt megasnett på alla håll och kanter och både Anders och hans pappa skulle fram med vattenpasset. Jag höll på att få fnatt.” – Simon vid installation av fönster

Hur skulle ni sammanfatta eran stil?

“Eklektiskt, vi gillar att blanda.”

Varför valde ni att tapetsera?

Anders: “Det var väl en icke fråga om vi skulle tapetsera eller inte. Det svåra var ju vilka mönster och färgkombinationer vi ville satsa på.”

Simon: “Vi är inte så rädda när det kommer till färgval. Något vi har gemensamt är färg och form och gillar samma kulörskalor. Vi båda älskar mönster.”

Anders: “Det kändes väldigt naturligt i ett äldre hus.”

Simon: “Vi har ju lyft på alla lager i både tak och väggar, där har vi ju hittat tapeter med olika mönster och stilar. Vi gillar listverk, spröjsade fönster och pardörrar, då ingår det lite med tapeter.”

Simon fortsätter: “Tittar man längst ned från båda håll kan mönstret uppfattas om enfärgat men vi har valt tapeter med mellanstora mönster så desto närmare man kommer desto mer växer mönstret fram. Hade man haft stormönstrat i alla “rummen” kanske det uppfattas lite spretigt för ögat. Men bara för man väljer tapet behöver det inte bli rörigt”

Anders: “Vi har väldigt lite tavlor utan tapeten är konsten. Vi har även valt ett ha panel så trots att det är mycket mönster blir det ändå ett lugn med den höga listen.”

I det inre rummet skymtar tapeten Siv som snabbt blev Anders favorit. I båda rummen möter tapeterna panel nedtill som bidrar till ett harmoniskt intryck.

Vi frågar dem hur de gick tillväga när de valde just de här tapeterna? Anders och Simon berättar att de valde ut sina favoriter från de tapetprover som de hade beställt. Sedan la de ut tapeterna i varje rum och tittade på dem tillsammans för att försöka hitta en röd tråd.

tapetprover utplacerade på gammalt trägolv i ett äldre hus
utspridda tapetprover på gammalt trägolv

Foto (bild 1 & 2): Simon Olsson

Anders berättar att han fastnade direkt för tapeten Siv och att de utgick lite från den färgpaletten i större delen av huset. De utgick lite mer från tapeternas färger än mönster.

Bild 1: Moodboard med de tapeter som Anders och Simon har valt att sätta i husets nedervåning. Bild 2: Gula tapeten Siv möter orange panel i arbetsrum/gästrum.

“Vi har ju en väldigt öppen planlösning och målar man bara en öppen planlösning i greige eller vitt så blir det som ett stort skepp alltihopa. Men tack vare tapet som håller en röd tråd så blir det olika rum i det stora hela. Så man kan ha väldigt roligt med tapet.”

Trappan upp till loftet ovanför gröna rummet. Här klättrar vinrankorna upp längs snedtaket på båda sidor och omfamnar en mjukt när man kliver upp från trappan.

Övervåningen i huset är uppdelad i två delar där ena sidan, ovanför det gröna rummet är mer som ett loft och där den andra sidan rymmer flera rum, varav ett mindre rum som idag är en garderob men som Anders och Simon planerar att göra om till ett badrum. På loftet ovanför gröna rummet omfamnas man av vackra tapeten Vine (design William Morris) som slingrar sig upp längs snedtaket på varje sida. På båda sidor av plan två har de installerat vackra gamla fönster i innerväggarna som vetter ut mot den härliga öppna ytan vid köket. Så även där uppifrån kan man njuta av “kyrksalen”.

Bild 1: Utsikten från sovloftet över “kyrksalen” (köket). Bild 2: Trappan som leder upp till plan 2 i andra änden av huset. Här pryder tapeten Pomona trappans väggar. 

För att komma upp till plan två i andra änden av huset passerar vi den trädkantade trappan där tapeten Pomona följer en med upp längs vägen. Fruktträden med päron och äpplen binder så fint ihop våningarna och vi slås än en gång över hur träffsäkra Anders och Simon är när det kommer till kulörer. Trots val av olika mönster och färger så binds allt samman på ett harmoniskt vis.

Bild 1: Trappan upp till plan två med vackra tapeten Pomona. Bild 2: Simon och Anders med två tapeter som de planerar att sätta i sovrum och kommande badrum.

“Det hade varit coolt att någon gång ha ett gömt rum, bakom en bokhylla eller något.” – Anders

Vi slår oss ner en stund på övervåningen och Anders och Simon visar två tapeter som de har kvar att sätta. Tapeten Hybbe, som Simon håller i, planerar de att ha i sitt sovrum där snedtaket liksom på loftet går från golv till nock på båda sidor. I samtalet förstår vi att planerna för sovrummet inte är helt spikade så det ska bli riktigt spännande att få se resultatet. Den andra rullen som ligger på bordet är den lekfulla tapeten Bygga Bo. Där är tanken att sätta den i ett badrum bredvid sovrummet som idag är en större garderob som agerar verktygsförvaring.

Det blir verkligen en öppen och trevlig känsla med fönstret som även här vetter ner mot köket som man ser på bilden nedan. På denna del av övervåningen finns även en balkong som blickar ut över den frodiga trädgården. Simon berättar drömmande om deras idéer för balkongen och vi är övertygade om att det en dag blir en riktigt härlig plats att hänga på.

simon och anders sitter i soffan i allrummet på plan 2

Vilka lärdomar tar ni med er efter renoveringen?

Anders: “För att spara tid är att vara ännu bättre på att planera inköp, när man behöver vad. Så att sätta sig ner och räkna på det och lägga upp en plan.”

Simon: “Allt behöver heller inte gå så jäkla fort hela tiden. Det är okej att tänka efter.”

Anders lägger till: “Tänka före, tänka efter före.”

Anders fortsätter: “Vi kompletterar varandra rätt bra då Simon ser målbilden medan jag ser projektet, konstruktionen och hur vi tar oss dit.”

Simon: “Jag tror vi lär oss av varandra väldigt mycket där.”

Vacker vy över det behagligt gula köket när man kommer ner genom trappan från andra våningen. Längst bort skymtar det gröna rummet med tapeten Oak Tree.

Bästa tipset för att hålla sams under renoveringens gång?

Simon svarar: “Tillgodose varandras skicklighet inom olika områden. Har man olika saker man är duktig på så kanske den ena projektleder i den saken.” Och Anders instämmer i detta.

Reportage skrivet av:

Malin signatur
Fanny signatur

©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
  Varukorg
  Kundkorgen är tom