Hur du väljer tapet utifrån rum

I det här inlägget går stylisten Cattis igenom hur du kan tänka när du väljer tapet till respektive rum. Vilken färg fungerar egentligen i sovrummet och passar det att ha en mönstrad tapet i ett kök? Du får flera exempel på hur du kan göra och även användbara tips!

Tapet – rum för rum

Att välja tapet till ett rum eller ett helt hem kan vara lite klurigt när det finns så många fina tapeter att välja mellan. För att hjälpa dig en bit på vägen guidar jag dig här genom husets alla rum med start i sovrummet, vardagsrum, kök och barnrum för att slutligen avsluta i hallen.

Tapet i Sovrummet – lugnt & vilsamt

Den plats där vi återhämtar oss får gärna kännas lugn och vilsam. I sovrummet passar därför sobra nyanser och visst sägs det att blått är en färg som har just en lugnande effekt på oss. Om du ska välja en mönstrad tapet så får den gärna vara lite nedtonad.

När jag och Tove jobbade med Hanna Wendelsbos tapetkollektion Morgongåva hamnade tapeten Stella i en ljusblå nyans med små blommor i guld och vitt på väggarna i sovrummet. För dig som föredrar färger som drar åt det kalla hållet passar svala nyanser av blått och grönt i sovrummet.

Från Hannas tapetkollektion Blomstermåla hamnade den ljusrosa tapeten Alva i sovrummet. Med sina slingrande blad i en lite varmare nyans känns den mjuk och harmonisk. Romantiska och blommiga tapeter har blivit något av en favorit att välja till just sovrummet. Visst förstår man varför, vem vill inte sova med ett hav av blommor omkring sig!


För tapeten i vardagsrummet

– våga ta ut svängarna
Om du ska våga ta ut svängarna i något rum så är det vardagsrummet. Här får väggarna gärna kännas lekfulla på ett sätt som passar din personlighet. Vardagsrummet är ett av de rum som vi umgås mest i med varandra och får gärna kännas trivsamt och ombonat. Stormönstrade tapeter ger ofta en mysig och omfamnande känsla i ett rum.

Har du rum i fil är det fint att kombinera två tapeter med varandra som går i samma ton. Här nedan är matsalen tapetserad med tapeten Marguerite från Blomstermåla och vardagsrummet med tapeten Vivvi från samma kollektion. Ett effektfullt sätt att använda sig av om du vill att rummen ska gå ihop och kännas som ett med varandra.

Vill du istället hålla isär rummen väljer du en tapet som bryter av helt och hållet och gör sig vacker som den är helt ensam.

Eller varför inte göra en fondvägg bakom soffan i vardagsrummet. Mörka och dova tapeter kan vara väldigt fint mot till exempel en mörkbrun skinnsoffa.


Köket – en samlingsplats

Precis som vardagsrummet är köket ett rum som vi gärna samlas i och umgås med varandra. Personligen tycker jag att köket är det rum som är svårast att välja tapet till. För dig som inte vill göra något för vågat är en enfärgad tapet det bästa alternativet. Se Midbecs utbud av både enfärgade tapeter och linnetapeter.

Mönstrade tapeter i köket, går det? Javisst! Köket nedan är tapetserat med Ludvig från Blomstermåla och nedan ser du exempel på två olika färgställningar.

Ett knep om du har svårt att välja tapet till köket är att utgå från vad det är för typ av kök och inredning du har. Är det ett modernt kök, eller ett kök i äldre stil som på bilden nedan? Det här lantliga köket kommer fram på helt rätt sätt med tapeten Julias romantiska ängsblommor från kollektionen Morgongåva. Däremot hade den kanske inte känts som det självklara valet i ett nytt och modernt kök.

Även om det är en och samma tapet i ett och samma kök så ger de olika färgställningarna två helt olika känslor för hur köket upplevs. Den gröna en mer ombonad känsla medan den grå nyansen känns något mer sval och nedtonad.


Barnrummet – lekfulla väggar

Tapeter speciellt anpassade till barnrummet finns det gott om. Oftast har de då sagomotiv som mönster. Jag har alltid undvikit just de tapeterna till mina barn, då jag gärna vill att de ska hålla över en längre tid. Barnen blir ju äldre, och plötsligt känns kanske inte till exempel nallebjörnar aktuella som tapet.

Mitt tips är att istället välja en mönstrad och lekfull tapet som passar i ett barnrum i takt med att barnen växer och blir äldre, men som samtidigt gör sig lika bra att inreda som exempelvis ett gästrum.


Tapeten till Hallen – första intrycket

Hallen är det rum som vi först lägger märke till när vi kommer hem till någon. Om du inte har haft tapet hemma tidigare är hallen det rum som jag först hade rekommenderat att tapetsera. Just för att det ger det där första intrycket, men även för att det är ett rum som du inte behöver tillbringa så mycket tid i egentligen. Med andra ord, ett ypperligt rum att tapetsera för dig som vill vänja dig vid att ha en tapet där hemma.

Vill du vara lite mer vågad, som jag tycker att man kan unna sig att vara i en hall, väljer du en tapet som är färgstark eller stormönstrad. Eller varför inte både och? Det var ju det där med första intrycket.

Hallen får gärna kännas varm och välkomnande. Har du möjlighet så är det fint att kombinera två tapeter med varandra, precis som med rum i fil. På bilden nedan ser du tapeten Stella från kollektionen Morgongåva i en dämpad grön nyans tillsammans med tapeten August, vars småfåglar och trädgrenar klättrar upp genom trapphuset.

Hoppas nu att du hittat inspiration till att tapetsera om där hemma!


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom