JUST NU! - 50% på alla tapetprover.

Lär dig mer om designhuset Marimekko

Nästan alla känner väl igen den klassiska Marimekko-blomman Unikko men vad vet du egentligen mer om Marimekko? I detta inlägg får du lära dig om det finska designhuset, några av deras designers och mönster.

Designhuset Marimekko

Det finska designhuset Marimekko grundades 1951 av designern Armi Ratia och sägs vara ett av världens första livsstilsvarumärken som kombinerade mode och inredning på ett unikt sätt. Genom tidlös, karakteristisk och funktionell design vill de uppmuntra och stärka människor att vara nöjda med sig själva och sprida glädje i vardagen med sina djärva mönster och färger.

svartvit marimekko tapet

Marimekko tapet Ruutukaava

Klassiska Marimekko-blomman

marimekko tapet blomma grå

Marimekko tapet Unikko – designat av Maija Isola

Ovanför har vi den klassiska Marimekko-blomman Unikko som förknippas så starkt med varumärket Marimekko. Unikko betyder vallmo och är designat av Maija Isola. Maija Isola startade sin karriär på Marimekko 1949 som textildesigner och arbetade där i 38 år. Hon har designat mer än 500 mönster och inspirerades av traditionell folkkonst, naturen och modern visual art. År 2014 fyllde mönstret Unikko 50 år.

marimekko tapet veljekset med skog och björn

Mönster Veljekset – designat av Maija Louekari

Mönstret Veljekset ovan är designat av Maija Louekari som är en Helsingforsbaserad frilansillustratör och designer. Hennes karriär startade 2003 efter att hon vann en designtävling som organiserades av Marimekko och University of Art and Design i Helsingfors. Mönstret Veljekset förställer finska vilda djur och är inspirerat av finska folksagor. Mönstret togs fram för att fira Finlands 100 år av självständighet 2017.

marimekko tapet med glas

Mönster Kippis – designat av Maija Louekari

Ett annat populärt mönster designat av Maija Louekari är mönstret Kippis ovan. Med sitt grafiska mönster av kristallglas i retrostil har Kippis blivit en populär kökstapet i många hem. Ordet Kippis betyder ”Skål!” och visst är det ett finurligt namn på denna tapet.

marimekko tapet svart vit Spaljé

Mönster Spaljé – designat av Carin Seth Andersson

Ovan har vi mönstret Spaljé designat av svenska Carin Seth Andersson som är verksam designer inom flera områden men främst känd för sin glas- och keramikdesign. I samarbete med Marimekko skapade Carin ett antal mönster där idén var mönster som kompletterade och stärkte Marimekkos klassiska kollektioner. Mönstret Spaljé är en tolkning av klättrande trädgårdsväxter.

Om du vill kika på fler mönster av Marimekko som finns på tapet så hittar du kollektionen här.


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes