JUST NU! - 50% på alla tapetprover.

Lär dig tapetsera på bara 4 minuter!

Känner du dig osäker på att tapetsera? I denna film visar Hanna Wendelbo hur enkelt det kan vara att tapetsera, allt du behöver är rätt verktyg och material. Nedan får du också några goda råd på vägen som bidrar till bästa tapetseringsresultat! 

Att tapetsera – Några goda råd på vägen

Du behöver:

 • Rakblad och hållare
 • Pensel
 • Roller
 • Bunke med ljummet vatten
 • Mjuk trasa
 • Tapetklister

Instruktioner

 1. Applicera limmet med roller (mot tak med pensel)
 2. Fäst tapeten mot väggen
 3. Ta hjälp av tapetverktyget
 4. Upptill skär du av tapeten med rakbladet
 5. Torka av med fuktig trasa

Att tapetsera – Några goda råd på vägen

Hur ser väggen ut?

Beroende på vad som finns på väggen redan och beroende på vilken tapet du ska sätta så kan det krävas ett visst förarbete innan tapetsering. Enklaste sättet att ta reda på vad du behöver göra innan tapetseringen är att be om råd i butiken där du har köpt tapeten. Men generellt så gäller följande:

Nybyggd vägg i betong eller gips

– Spackla och grundmåla så att inte spackelskarvar eller fläckar lyser igenom den nya tapeten.

Äldre vägg med många lager tapet

– För att tapeten ska fästa så bra som möjligt på väggen är det bäst att ta bort de gamla tapeterna först. Därefter spackla och grundmåla.

Vägg med endast ett lager tapet eller ett lager färg , relativt nytapetserad/målad (som på filmen)

– Mörkare non-woven tapet på ljus non-woven yta – Här kan du i vissa fall göra som Hanna, limma direkt på den gamla tapeten. Men rådfråga alltid i butiken innan så att det verkligen fungerar på den tapet som redan sitter uppe. Det kan finnas risk att den nya tapeten inte fäster så bra på den gamla ytan.

– Ljus tapet på mörk tapet – Här finns risk att den gamla tapeten lyser igenom, spackla och grundmåla.

– Ny tapet på tapet med vinylyta – En tapet med vinylyta måste alltid tas ner innan du kan tapetsera nytt, därefter spackla och grundmåla.

Tapet på målad yta – Beroende på färgens kvalitet och nyans kan grundmålning behövas för att tapeten ska fästa och för att färgen inte ska lysa igenom.

Vägg med strukturtapet

– Riv bort den gamla strukturytan, bredspackla och grundmåla. Om strukturen ej går att få bort kan det behövas skapas någon form av tätskikt/spärrskikt innan bredspackling och grundmålning görs på strukturen.

– Eller sätt en s.k återställare ovanpå strukturtapeten om den sitter tillräckligt bra på väggen och tapetsera på det underlaget. Finns dock risk att strukturen lyser igenom. Rådfråga i butiken vad som fungerar bäst för din vägg. Lär dig mer om spackling här.

Hur mycket tvätt/avtorkning tål tapeten?

Olika tapetytor är olika tåliga/känsliga, kolla detta innan tapetsering. Om tapeten kräver en mer skonsam behandling så använder du en blöt målarsvamp för att torka bort lim från tapeten. 

Lycka till med din tapetsering!


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
  Varukorg
  Kundkorgen är tom
  Do you wish to visit the site in English?
  Yes