Så tapetserar du i trappan

Trappan, där vi rör oss flera gånger under dagen, är en del av hemmet som vi ibland glömmer att lägga lite tid på. Här har vi några goda tips och råd för hur du kan tänka om du känner att det är dags att ta hand om den delen av hemmet.

Tapetsera i trappan – våra bästa tips

När vi inreder är det lätt att missa detaljer som vi inte tänker på till vardags, som till exempel trappan. Kanske får trappstegen en slipning och lite ny lack eller så hänger vi upp en tavla, men sällan blir det mer än så.  Trappan är helt enkelt ofta en bortglömd del av hemmet men som vi möter flera gånger om dagen och som binder ihop de olika våningarna. Det finns med andra ord goda skäl till att lägga lite extra omtanke här.

Klä trappan med tapet

Tapet bidrar med med personlighet och blir samtidigt ett fint blickfång. Men att tapetsera en trappa kräver lite tid och tålamod för att det ska bli rätt och se professionellt ut. Det är också viktigt att lägga ner tiden som behövs för att hitta rätt tapet som fungerar med inredningen både uppe och nere, särskilt om det ska vara en mönstrad variant eller om de båda våningarna skiljer sig åt mycket rent inredningsmässigt.

gul tapet hall vit trappa

Vilken tapet ska jag ha?

Börja med att göra en analys av hur det ser ut på de olika våningsplanen. Vilka detaljer, mönster och färger har du jobbat med på nedervåningen? Övervåningen? Följer de någon tydlig stil eller känsla? Skriv ner dina tankar och försök hitta likheterna i inredningen. De blir sedan nyckeln när du ska välja tapet.

Glöm inte tapetproverna

Ibland ser tapeter olika ut beroende på var man har sett dem. Risken för att tapeten hos till exempel en influencer, på en hemsida eller i ett magasin inte blir lika rätt hemma hos en själv är ibland större än man kan tro. Därför bör du alltid prova med tapetprover först innan du investerar i flera rullar, för att det ska bli så bra som möjligt.

Till trappan kan det dessutom vara bra att införskaffa minst två tapetprover av varje tapet som du överväger. Sätt sen upp det ena provet på nedervåningen och det andra på övervåningen. Låt proverna sitta kvar ett tag så du får chansen att känna av dem under en tid.

tapetprover

Vilken tapet passar i trappan?

Det finns egentligen inga regler eller någon tapet som är bättre än den andra i trappan. Däremot kan det vara bra att utgå från hur mycket trappan används och av vem. Har ni till en hund som gärna springer upp i trappen efter en blöt promenad så kan det vara bra att välja en tapet som är lätt att torka av.

tapet trappa tapetsera

Hur tapetserar man i en trappa?

När du väl har bestämt dig för vilken tapet du vill ha behöver du mäta upp alla ytor som ska tapetseras, så du får tillräckligt med tapet. Om du ändå tycker det är svårt att avgöra hur mycket du behöver, kan du alltid fråga om hjälp hos våra butiker.

Förarbetet är viktigast

När tapeten är inhandlad är det dags att börja med förarbetet för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Börja därför med att tvätta rent väggarna med målartvätt och spackla sen igen alla ojämnheter med spackel. När spacklet har torkat slipar du ner det med ett fint sandpapper så väggen blir slät. Torka bort spackeldammet med en torr trasa och dammsug listerna. Nu är väggarna klara för grundmålning och sen är det bara att sätta igång och tapetsera!

Tapetsera säkert

I en del trappor kan det vara högt till tak samtidigt som det kan vara trångt och lite svårt att komma åt. För att det ska vara så säkert som möjligt bör du använda en stege med trappfunktion som går att reglera för och är särskilt avsedda för trappor.

Måla trappstegen

Vill du sätta ännu mer färg på trappan kan du plocka upp en nyans ur tapeten och måla trappstegen och räcket med den. Det ger ett samstämmigt och lugnt intryck. Vill du att det ska hända lite mer kan du måla i en kontrasterande färg till tapeten.

signatur blogg

©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom