5 viktiga do’s and don’ts inför tapetseringen

Hur kan en uppnå bästa resultat när en förnyar väggarna med tjusig tapet? Vi listar 5 viktiga do’s and don’ts inför tapetseringen för att du ska kunna njuta av tapeten under en lång tid framöver.

5 do’s inför tapetseringen

För att lättare lyckas med tapeten kommer här fem goda råd.

1

Ta god tid på dig för att välja tapet

Väljer du ”rätt” tapet för dig och efter din personliga smak och stil, efter annan inredning och andra befintliga färger/tapeter i hemmet som du tycker om så är chansen stor att du får en tapet som du kommer att trivas med och älska i många år framöver.

KOLLEKTION KALK 3

2

Beställ tapetprover

För att verkligen hitta rätt i tapetdjungeln så är ett tips att beställa tapetprover som du kan titta på i lugn och ro hemma. Sätt dem i de rum där du tänker tapetsera och studera dem i några dagar i olika ljus för att se att de verkligen är i de nyanser som du vill ha.

KOLLEKTION OLIVIA

tapetprover
3

Gör ett ordentligt underarbete

Underarbetet är verkligen superviktigt. Detta är avgörande för att få ett så bra resultat som möjligt. Väggen ska alltid vara torr, jämn och väl förankrad så att underlaget inte har några bubblor eller lösa material som kan förstöra levnadstiden för den nya tapeten. Grundmålning är också viktigt i de fall det behövs så att tapeten får visa upp sitt bästa jag på väggen.

4

Välj rätt tapetlim

Rätt lim till tapeten är också avgörande för resultatet. Se till att du får rätt lim till det material som tapeten består av. Information om lim finns alltid på tapetens rulletikett och annars är det bara att rådfråga i butiken där du köper dina tapeter.

5

Räkna ut utgång

Räkna ut hur många rullar du behöver till rummet innan du beställer tapeten. Det kan bli en aningen trist om det fattas någon rulle när du väl är igång med tapetseringen. Ibland går det att beställa kompletterande rullar utan problem men i vissa fall kan det vara så att det batchnummer som du har fått på rullarna kan vara slut. Då går det bara att få nya rullar av ett annat batchnummer vilket innebär att det kan förekomma mer eller mindre stora färgskiftningar mellan den nya rullen och de du redan har. Och det är ju inte roligt. Så ett hett tips är att inte snåla på antalet rullar. Du kan även få hjälp med detta i butiken.

5 don’ts inför tapetseringen

Då går vi över till de fem saker som du absolut inte ska göra inför tapetseringen.

1

Snåla inte på rakbladen

Vassa rakblad behövs för att skära av våderna mot vägg och golv. Och det kan bli riktigt tråkigt om bladet inte är tillräckligt vasst när du ska skära av våden då det kan orsaka skada på våden och ny våd måste sättas. Så snåla aldrig på rakbladen så att du alltid har ett vasst blad som kan skära till raka fina kanter. Ett tips är att byta blad för varje tapetrulle.

rakblad tapetkniv
2

Använd inte fel mängd lim

Både för lite lim och för mycket lim under tapeten kan göra tapetseringen lite tråkigare. Desto roligare blir det om du har rätt mängd lim. Ett tips är att en lagom mängd lim är när du kan ”rita” med fingrarna i limmet utan att det droppar eller rinner.

3

Stressa inte

Ta din tid när du tapetserar. Se till att de första våderna hamnar rakt så att det fortsätter lika rakt och snyggt hela vägen i resten av rummet. När du har satt upp några våder, ta ett steg tillbaka och se så att allt ser bra ut så att du inte jobbar vidare och upptäcker att det är något som har felat på vägen när allt är färdigt.

4

Gnugga inte på tapeten

Gnugga absolut inte bort lim med en trasa av något slag om det kommer lite lim på framsidan av tapeten. Limmet måste bort och det genast men använd dig av en ren och blöt tvättsvamp/cellulosasvamp för att försiktigt torka bort limmet.

5

Glöm inte att bryta strömmen

Livsviktigt! Glöm för tusan aldrig att bryta strömmen i de rum där du tapetserar. Därefter kan du montera ner strömbrytare och vägguttag för att kunna få till det snyggt i dessa områden med tapeten.

Så, nu har du full kolla på hur du skall gå till väga för att få de tjusigaste väggarna i stan!

Osäker kring tapetseringen? Vi guidar dig steg för steg i vår tapetseringsguide. 


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes