Fotoskola del 3: Lär dig bildkomposition

6 september 2018

Bildkomposition – det kanske låter krångligt. Men i detta första inlägg om just det ger fotografen Tove sina bästa tips på hur du enkelt kan bygga upp din bild.

Bildkomposition del 1

När man ska fotografera och redan har i bakhuvudet hur ljuset och vinkeln är, kan det vara bra att tänka på bildens komposition. ”Hur viktigt kan det vara – det är väl bara att ta ett foto av det man vill ha med i bilden?” kanske du tänker. Men bildkomposition är viktigare än du tror!

Kompositionen hjälper att skapa ett lugn för betraktaren och används även av konstnärer. Någonting man pratar om vid bildkomposition är en av de gyllene regler när det kommer till foto – tredjedelsregeln. Den använde sig konstnärer av redan i antikens Grekland och den hjälper till med harmonin i bilden.

Tredjedelsregeln innebär att man med ögat delar bilden som man ska ta i nio rutor. Två linjer vertikalt och två horisontellt. Där linjerna möts placerar du objektet – det är det som är ”regeln”. Majoriteten av systemkameror och en del mobilkameror har redan den inställningen så du ser linjerna i fotoläget. De linjerna kan underlätta både för amatören och den erfarne fotografen.

bildkomposition foto tredjedelsregeln midbec tapeter

bildkomposition-foto-midbec-tapeter

Så för att förenkla det hela blir bilden alltså mer spännande om du placerar, som här, en tallrik i ett hörn till vänster än om du placerar den i mitten. Eller om du ställer en person mot en husvägg och inte låter hen stå i mitten.

bildkomposition-foto-ovanifrån-midbec-tapeter
En bild med naturligt sidoljus, taget ovanifrån med tredjedelsregeln i åtanke.

Vid bildkomposition kan man också ta hjälp av ledande linjer som redan finns i omgivningen. Detta är för att hjälpa ögat att rikta sig dit man har objektet. Det behöver inte vara helt raka linjer – men något som gör att betraktaren fastnar i bilden. Ett exempel är bilden Pink Stairs, som du kanske känner igen, av designern Anna Leena Leino Karlsson. Linjerna i väggarna, taket och trappan gör att blicken fastnar i bilden och förs upp mot ljuset i bilden.

bildkomposition foto AnnaLena midbec tapeter

I nästa del fortsätter vi med bildkomposition och jag ger fler tips på riktlinjer du kan använda dig av. Bland annat hur många föremål i en bild som tilltalar ögat och hjärnan bäst.

Lycka till med fotograferandet!

//Tove, fotograf


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes