Tips för att välja rätt tapet för ditt hem

Letar du efter vackra tapeter att klä ditt hem i? Då har du hittat rätt!

Tapeten du väljer ska förstärka känslan du vill skapa i rummet. Det finns ett stort utbud av tapeter att välja från och ibland kan alla val kännas överväldigande. Hur ska man egentligen tänka för att välja rätt tapet och undvika att bli missnöjd med sitt val?

Så hittar du rätt tapet – 7 tips

Björn Nilsson, Midbecs tapetdesigner med över 40 års erfarenhet, delar här med sig av sina bästa tips till dig som behöver hitta rätt i tapetdjungeln!

mörk tapet med blommor och blad vardagsrum
1

Samma tapet kan passa olika stilar

En tapet ska komplettera och förstärka din inredningsstil, men det är inte tapeten som är den avgörande faktorn för hur din inredning upplevs. Samma tapet kan nämligen upplevas som både romantisk eller modern, då det är rummets möbler, material och detaljer som avgör din inredningsstil. Detta innebär att du enkelt kan ändra stil och möblera om i hemmet och få känslan du eftersträvar, trots att du inte ens byter tapet!

För att hitta rätt tapet, titta då på rummets inredning och hur ditt val av tapet kan förstärka den inredningen.

SE DESIGN 

2

Din smak kommer att ändras – men fega inte ur för det

Trender kommer och trender går, vilket innebär att smaken inte består. 

Din smak kommer att förändras i takt med att tiden går och trender förändras. Om du tänker tillbaka till din stil för några år sedan så är den säkert helt annorlunda än din stil idag. Det innebär att även i framtiden så kommer du vilja ha en annan inredningsstil. Detta innebär dock inte att du ska gå med det ”säkra” valet när det kommer till tapet.

”Min erfarenhet är att de som vågar mer i val av tapet blir mer nöjda än de som väljer en diskret tapet,” säger Björn. ”Om du tröttnar så kan du alltid byta ut tapeten. Det är bättre att vara nöjd under kortare tid än halvt missnöjd under en längre tid!”
Välj alltså tapet utefter den smak du har idag och våga gå all-in!

SE DESIGN

3

Är du rädd för mönster? Välj då vitmönstrad tapet

Många svenska hem har en skandinavisk inredning. Det innebär att inredningen är avskalad och i viss mån minimalistisk. Ofta går färgerna i en nedtonad skala av grått, vitt och beige. Rummen ska kännas luftiga med mycket naturligt ljusinsläpp. För att förstärka den känslan så målas ofta väggarna vita istället för att tapetseras med en mönstrad tapet.

Istället för att ha vitmålade väggar som alla andra, så tipsar Björn om att förstärka den skandinaviska inredningen med en vitmönstrad tapet. Då får din inredning mer karaktär men behåller fortfarande den avskalade känslan.

SE DESIGN

4

Vill du att din inredning ska kännas unik? Välj en karaktärsstark tapet

Gillar du konst, loppisfynd, färg och unika möbler? Då bör du förstärka din inredning med en karaktärsstark tapet. Både blommiga och mjuka geometriska mönster bidrar med att förstärka din unika inredning, samtidigt som tapeten kommer att uppskattas som ett konstverk på väggen. Detta hittar du mycket av i Midbecs kollektioner av tapetdesigners Hanna Wendelbo och Lina Schnaufer.

SE DESIGN

5

Ha inte för mycket mönster

Vare sig du gillar djungelmönster, blommor eller något mer diskret så är det viktigt att komma ihåg att inte inkludera för mycket mönster i varken din inredning eller på väggarna. Du vill också helst undvika att blanda för många olika mönster.
”Tänk på helheten istället för rum till rum,” säger Björn. ”Om du har en väldigt färgstark tapet i ett rum ska inte nödvändigtvis alla de andra rummen ha det.” Komplettera istället dina färgglada och karaktärsstarka tapeter med mer nedtonade tapeter eller målade väggar.

SE DESIGN

6

Välj färg efter känsla – men det finns inget rätt och fel

Hur ska man tänka när det kommer till färg? Stämmer de gamla sanningarna om att välja de lugna färgerna blått och grönt i sovrummet framför de livliga färgerna orange och rött? Inte nödvändigtvis, enligt Björn. ”Färger påverkar människor på olika sätt,” säger han. ”Vissa människor kan bli lugna av orange och då kan man välja orange. Om du är osäker men ändå vill ha det i sovrummet exempelvis, så kan du alltid placera tapeten bakom sängen för att inte titta på det när det är läggdags.”

Gå alltså efter känslan som just DU får av olika färger och mönster. Det finns inga regler.

SE DESIGN

7

Kom ihåg att det är enkelt att byta ut tapeten

Det är enkelt att tapetsera själv och det är enkelt att byta ut den. Särskilt kostsamt behöver det inte heller bli.
”Välj efter det du gillar just nu,” säger Björn. ”Välj efter hjärtat, inte efter hjärnan. Även om du inte tycker om det i längre än två år så kommer du verkligen älska tapeten under perioden du har den.”


©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom
    Do you wish to visit the site in English?
    Yes