6 tips för tavlor på mönstrad tapet

Känner du dig osäker när det kommer till tavlor på mönstrade tapeter? I detta inlägg får du 6 olika tips på hur du kan tänka kring tavlor och olika typer av motiv till dina mönstrade väggar. För det fungerar precis lika bra att hänga tavlor på en mönstrad vägg som på en enfärgad vägg.

brun blommig tapet med tavla vas och gardin
1

Diffusa motiv

På en tapet med mycket mönster som Mirabelle passar det fint med tavlor som har diffusa motiv och inte innehåller så många detaljer. Genom att motivet även går i liknande färgtoner som tapeten skapar det ett lugnare intryck. Här tillför även tavlan mer hemtrevlighet och kan vara ett sätt att förstärka den känsla som du vill att rummet ska förmedla.

2

Kontrast

Denna ljusa tapet som heter Sarah har mycket mönster med små detaljer men det är inget hinder för att spika upp en tavla. Här kan man gå på kontrast, ett mörkt motiv som poppar ut från väggen ger ett genomtänkt intryck. Även om denna tavla innehåller lite mer detaljer så finns det mycket luft runt och i motivet. Detta gör att den fungerar riktigt snyggt mot en detaljrik tapet. Den runda ramen ger ett mjukar inslag än en fyrkantig ram.

rosa blommig tapet vardagsrum
grön tapet vardagsrum blommor vit soffa skinn
3

Tavelvägg

Även en tavlevägg blir snyggt på mönstrad tapet som Othilia i grön färgställning. Ett knep är att använda sig av svartvita motiv vilka då inte konkurrerar med varandra i kulörer eller med tapetens kulörer. Tänk även här att det ska vara rätt mycket luft och inte för många detaljer i tavlorna vilket antingen kan skapas med luftiga motiv eller med mycket passepartout.

4

Två tavlor på tapeten

Du kan även kombinera 2 olika tavlor på mönstrad tapet om du inte vill köra en hel tavelvägg. Här har både tapet och tavlor botaniska mönster som passar fint ihop och även här är det luftiga motiv. Det blir en spännande kontrast mellan den mörka och ljusa tavlan som gör att den ena poppar ut lite mer mot den mörka bakgrunden. Samtidigt som den andra tavlan skapar mer lugn och harmoni med de mörka kulörerna.

tavelvägg tapet
grön tapet vardagsrum blommor vit soffa skinn
5

Stor spegel framför en mönstrad tapet

En spegel är ju egentligen ingen tavla men om man tycker att det är svårt att hitta passande motiv till sin mönstrade tapet så kan en stor spegel fungera som en tavla. Den ger rummet mer rymd och kan även bidra med att reflektera in mer ljus i rummet om rummet annars känns lite mörkt. Även här skapar de runda formerna på ramen ett mjukare intryck. Och det som reflekteras i spegeln fungerar som ett fint motiv i sig.

6

Spegelvägg

På en småmönstrad tapet som mönstret Mono från Miss Print kan en spegelvägg vara ett snyggt alternativ till en tavelvägg. Små runda speglar kan skapa intressanta ljusreflektioner i andra delar av rummet samtidigt som de skapar ett blickfång på väggen. I detta fall plockar även speglarnas ram och utsmyckning upp det metalliska mönstret i tapeten och binder på så sätt ihop väggen.

mörkblå tapet med spegel

©  Midbec Tapeter AB | All Rights Reserved

0
    Varukorg
    Kundkorgen är tom